Afbeelding
(Foto: blacksalmon - stock.adobe.com)

Niet zo gek dat afstand tussen kiezer en gekozene alsmaar groter wordt

Algemeen

Een jaar geleden kozen de Purmerenders en Beemsterlingen een nieuwe gemeenteraad en een paar maanden later werd er een nieuw College van Burgemeester en Wethouders geformeerd.

We zijn nu een jaar verder en zien dat het vanaf het begin in de nieuwe raad nogal rommelig was. D66, dat toch al geen fraaie score behaalde, verloor op dag 1 direct een zetel. Fractielid Schaaij besloot voor zichzelf te beginnen en beroofde de democraten aldus van een zetel. Schaaij, een talentvol raadslid, heeft overal een opvatting over, maar toen het bij de algemene beschouwingen op stemmen aan kwam, schitterde hij door afwezigheid. 

Nieuwkomer PB21behaalde één zetel. Gelukzoeker Poppelier (eerder actief namens het inmiddels ter ziele gegane Trots) nam plaats in de raad. Het vertoont het gedrag van een klein kind dat zijn zin niet krijgt. Boos, verontwaardigd, bokkend. Toen het niet mogelijk bleek dat Rob Klaucke namens PB21 tot commissielid kon worden benoemd, was Poppelier boos, vertrok uit de raad en nu zit Klaucke op diens plek. Zou hij het – net als Trump – over drie jaar nog een keer proberen?

Dat wethouder Kroese met een burn out kampt is erg. Zijn plek is voorlopig ingenomen door PvdA fractievoorzitter Nathalie Saaf. Een move die ertoe leidde dat de oud-wethouder in Beemster, Jos Dings inmiddels op de stoel van Saaf zit. Saaf was nog niet geïnstalleerd of wethouder Eveline Tijmstra liet weten er de brui aan te geven. Zij wordt een dezer dagen opgevolgd door CDA fractievoorzitter Verkroost. Diens plek in de raad moet weer worden opgevuld. 

En dan we zijn er nog niet. Immers, VVD lijsttrekker Manja van der Weit vindt het ook mooi geweest en vertrekt. Waar velen hoopten (en/of dachten) dat van der Weit wethouder zou worden, bleek voor haar ‘slechts’ een raadszetel weggelegd. En zelfs die geeft zij nu op.

Binnen jaar na de gemeenteraadsverkiezingen dus een reeks van mutaties. En dan maar klagen dat de afstand tussen kiezer en gekozene steeds groter wordt. Je moet wel heel erg veel van politiek houden om dit soort ontwikkelingen bij te houden. Dat er mensen zijn die afhaken, mensen die denken: ze zoeken het maar uit ….. tsja een beetje begrijpen doe ik dat wel.