Zo'n 70 deelnemers kwamen naar Spijkerman om hun kennis van Purmerend te toetsen.
Zo'n 70 deelnemers kwamen naar Spijkerman om hun kennis van Purmerend te toetsen. (Foto: Rodi Media)

Volle zaal bij eerste pubquiz over geschiedenis van Purmerend

Algemeen

PURMEREND - “Jullie zijn allemaal proefkonijnen.” Met die woorden opende Gerard Schotsman, voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend (VHP) de eerste pubquiz die de programmacommissie van de bloeiende vereniging had bedacht. Zo’n 70 belangstellenden waren zondagmiddag 20 november naar Spijkerman Eten & Drinken gekomen om hun kennis van de stad aan de hand van 70 vragen te toetsen. Tineke Abercrombie, Gérard Hekelaar en Conny Blokker, die de quiz in goede banen leidden, waren terecht dolblij met deze eerste opkomst. 

Hoeveel voetbalverenigingen telt Purmerend, hoeveel monumenten telt de stad, op hoeveel openbare plekken staan er kunstwerken, wie was de eerste Purmerender die betaald voetbal speelde, onder welke naam ging School B later verder en hoe lang bestaat winkelcentrum Makado? Zes willekeurige vragen uit het totaal van 70 dat - inclusief een pauze-  in 7 blokken was verdeeld. Het was zeker niet dat het mes op tafel ging bij de aanwezigen, maar met de historische gewetens Ber de Lange en Jack Otsen in de zaal was iedereen vast van plan om z’n tanden erin te zetten.

Leuke weetjes

Kennis gekoppeld aan humor en vooral gezelligheid. Het waren de ingrediënten van een middagje pub quizzen over Purmerend/Beemster. Daarnaast kwamen de nodige leuke weetjes voorbij. Zoals: Cinema Schinkel, de eerste bioscoop in Purmerend, was ooit een op kermissen rondreizende bioscoop. De aanwezigen vermaakten zich uitstekend. Dat bij drie vragen de fusie van Beemster en Purmerend nog niet helemaal was doorgedrongen mocht de pret niet drukken. Het team van Beemsterpoort ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor en de formatie Koffiehuis hield de rode lantaarn stevig in handen en ging naar huis met de poedelprijs. 

Als een pubquiz over Purmerend/Beemster de eerste keer al zo’n volle zaal weet te trekken, kan een vervolg bijna niet uitblijven. Zonder druk op de schouders van de organisatie te leggen is deze middag zeker voor herhaling vatbaar en misschien wel in grotere vorm haalbaar.

Inloop en filmmiddag

De eerstvolgende activiteit van de VHP is de inloopmiddag van zaterdag 26 november tussen 13.00 en 16.00 uur in de vestiging aan de Kanaaldijk 10. En zondag 11 december is de filmmiddag Purmerend jaren 60-70. Aanvang 14.00 uur in ‘t Stamhuis aan de Kerkstraat 11. De filmbeelden nemen de bezoekers mee naar de Bultstraat, Willem Eggertstraat, langs het Weeshuis en het ontstaan van het Willem Eggert Centrum. De beelden worden van commentaar voorzien door Jan Viskoper en Henk Meines.