NKT-cast en gastspelers van de musical Kerstman Kwijt!
NKT-cast en gastspelers van de musical Kerstman Kwijt! (Foto: Suzan Vermeulen)

Tientallen Purmerenders mogen gratis naar ‘Kerstman kwijt!’

Algemeen

PURMEREND - "Toen we vorig jaar met Kerstmis in een lockdown zaten, werd het heel duidelijk", vertelt Suzan Vermeulen, directeur van de NKT Theaterschool. "Het samenzijn werd gemist. Het zijn al donkere dagen en als je dan niet naar elkaar toe mag en geen leuke dingen kan doen, wordt het knap kil." Dat signaal was het vertrekpunt voor een speciale kerstmusical die het NKT, Theater de Purmaryn en het Stedelijk Orkest Purmerend tussen kerst en Oud & Nieuw op de planken brengen. 

Bedrijven stellen kaarten beschikbaar aan degenen die ze zelf niet kunnen betalen

"Toen wij onze collega’s van het Orkest en het Theater het plan voorlegden voor een gezamenlijke kerstvoorstelling, was iedereen meteen enthousiast", lacht Suzan. "Met behulp van de provincie Noord-Holland en de gemeente kunnen we deze familiemusical ook echt realiseren."

Het bleef knagen

Schrijver/regisseur Jeroen Man is met zijn creatieve team al sinds de zomer bezig met de speciaal geschreven kerstliedjes en het hilarische script. De repetities op het NKT en bij het Stedelijk Orkest zijn begonnen en langzaam maar zeker verschijnen posters en flyers in het straatbeeld. Toch bleef er iets knagen bij de organisatoren. "Het is een feit dat je voor onze voorstelling een kaartje moet kopen. Dat kan ook niet anders, er zitten hoge kosten aan het maken van een productie", verzucht Vermeulen. "Maar daarmee sluiten we wel een groep mensen buiten. Mensen die juist zo toe zijn aan een gezellig moment met het hele gezin. We weten namelijk allemaal dat bij steeds meer gezinnen de prioriteit ligt bij voedsel, energie en wonen. Dan zijn kaartjes voor een theatervoorstelling minder haalbaar."

Cadeaukaarten

Ineens ontstond er een idee: wat als bedrijven kaartjes cadeau doen aan mensen die deze zelf niet kunnen aanschaffen. En wat als Clup Welzijn deze mensen selecteert? Zij weten namelijk precies wat er bij veel gezinnen zich achter de voordeur afspeelt en wie in aanmerking komt. Suzan: "De Gebr. Van ’t Hek BV, Cono Kaasmakers en reclamebureau De Creatieve Hoek waren direct enthousiast. Ook de jeugdwerkers van Clup Welzijn vonden het een geweldig initiatief. En zo mogen er tientallen Purmerenders op uitnodiging van Clup Welzijn, het NKT, de Purmaryn en het Stedelijk Orkest gratis naar ‘Kerstman kwijt!’. Dankzij deze geweldige ondernemers. Dat is pas samenwerken!"

Het verhaal

Op de Noordpool staan mevrouw Santa en haar kerstelfjes te wachten op de thuiskomst van de Kerstman. Maar waar blijft hij toch… Maar dan blijkt niet iedereen fan van de kerstman. Ruim 200 NKT-leerlingen, 30 muzikanten en 2 gastspelers nemen je mee in een muzikaal, alternatief kerstverhaal vol humor.

Reserveren

‘Kerstman kwijt’ wordt gespeeld op 28, 29 en 30 december 2022 om 15.00 en 19.30 uur in Theater de Purmaryn. Volwassenen betalen € 17,50 en kinderen tot 13 jaar € 15,00 per kaartje. Deze zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Purmaryn of via www.depurmaryn.nl