Willem en Marja Brevé zijn 50 jaar getrouwd.
Willem en Marja Brevé zijn 50 jaar getrouwd. (Foto: aangeleverd)

Willem en Marja vieren huwelijksjubileum

PURMEREND - De ruim versierde voortuin van hun woning in de Wheermolen laat niets te raden over: Willem en Marja Brevé (beide 74) zijn 50 jaar getrouwd. Officieel op 24 november maar het feestje is al gevierd met familie en vrienden bij het Wapen van Middelie. Waar iedereen een mooi speldje kreeg, ‘herinner mij, zoals ik was’. Willem heeft Alzheimer en Marja zette het grote feest op om te vieren wat is, niet wetend wat de toekomst gaat brengen. “Ik wilde het nog één keer even goed doen nu het nog kan, met alle dierbaren samen, als een herinnering aan Willem, zoals hij is”, zegt ze. En ondanks het zwarte randje overheerst het feestelijke gevoel over deze mijlpaal.

Willem is geboren in Middenbeemster, en Marja in Purmerend. Kleumend op de Kanaalkade waar ze wachtten op vervoer naar hun werk in een wasserij in Wijdewormer sloeg op hun 14e jaar de vonk over. Ze bleven niet lang bij de wasserij. Marja werkte daarna lang in de schoonmaakbranche, Willem heeft er 37 jaar op zitten bij de gemeentereiniging in Purmerend. Hij zat er als chauffeur op de vuilniswagens en veegmachines, eigenlijk op alles wat reed. “Ik heb dat altijd met heel veel plezier gedaan”, geeft hij aan.


Daarnaast assisteerde hij nogal eens zijn vader Klaas bij zijn hobby. Al van jongs af aan trok hij bijna elke zaterdag door de straten van Purmerend, met zijn vader en diens draaiorgel, de Maringhi, waarvan het originele naamplaatje pronkt in de woonkamer. De zoon van de orgelman, een bekend gezicht in de marktstad. 

Zoon van de orgelman

“Hij was altijd bezig met zijn orgel. Het was pure liefhebberij. Er moest geld bij natuurlijk, hij werkte gewoon de hele week en liep er alleen mee op zaterdag, tot aan zijn dood in 1993. Maar hij schafte wel steeds nieuwe muziek aan, van die boekwerken, hartstikke duur. Dan was het naar mijn moeder; ‘Marie, heb jij nog wat geld over?’, lacht Willem. Mooie herinneringen, en zo heeft het echtpaar er veel, maar ook verdrietige.

Het beste ervan maken

Ze kregen twee kinderen, hebben twee kleinkinderen en een bonus kleinzoon en -dochter. Zeven jaar geleden ondergingen ze de klap van het overlijden van hun zoon. Dat verdriet en het verdriet over de diagnose van Willem maakt het niet altijd makkelijk, maar Marja en Willem maken er samen het beste van. Zo zijn de jaren bij de reiniging er nooit meer uit gegaan. De bladblazer staat al klaar voor als het bezoek weg is, want, ook tot vreugde van hun buren; die straten, die moeten schoon!