Theo Verriet van Bierverbond.
Theo Verriet van Bierverbond. (Foto: Aangeleverd)

Alleen het beste

In deze serie ga ik op bezoek bij bierbrouwerijen in de regio, en duik ik in de wereld van bier. Deze maand ben ik bij een brouwer wiens avontuur begon in de Xenos. 

“Ik liep een keer door de Xenos en kocht daar zo’n do-it-yourselfbierpakket”, zegt Theo Verriet van Bierverbond. De 55-jarige bewoner uit Amsterdam-Noord geeft toe: “Het had ook net zo goed iets anders kunnen zijn; iets met wijn ofzo.” 

Maar het zelfgebrouwen bier smaakte goed. Zo goed zelfs, dat hij het nog een keer ging doen. Maar die proefde heel anders.


“De tweede keer mislukte het echt compleet”, lacht Theo. Maar dat triggerde juist iets bij hem. “Ik ben IT’er en ik ging dus analytisch aan de slag. Ik móest er gewoon achter komen waarom het zo mis kon gaan. Toen werd het pas echt m’n passie!” 

Geen druk 

Die brouwpassie nam vervolgens de hele schuur over op de Kadoelenweg. Er ontstond zelfs een idee voor een grote brouwerij met proeflokaal. “Goede vriend Gert Hoff hielp me daarbij, samen gingen we de hort op met een businessplan.” 

Helaas gaven de banken niet thuis. “Achteraf was dat echt een geluk bij een ongeluk. Nu we geen leningen meer terug hoefden te betalen, konden we het klein houden en volledig focussen op kwaliteit.” 

De heren kochten een relatief kleine installatie en streken neer in Heemskerk.

'We gooien desnoods het bier door het afvoerputje'

Door het afvoerputje

Bierverbond is zich vooral gaan specialiseren op lagerbieren, waar pils misschien wel de bekendste type van is. “Dit soort bieren zijn doordrinkbaar, maar als er iets fout gaat bij het brouwen proef je dat meteen terug in het bier”, aldus Theo. “Je moet dus het allerbeste brouwen.” 


Theo gaat zelfs een stapje verder: “We gooien desnoods het bier door het afvoerputje als het niet volgens onze standaard is.” Dat gebeurde onlangs nog met het hellesbier. “Blijft een lastige beslissing, maar ik vertik het om het dan toch te verkopen.” 

Daardoor zal de brouwerij nooit de grootste worden. “Daar gaat het ons allang niet meer om. Kwaliteitsbieren gebrouwen met passie en trots: dat is Bierverbond”, concludeert Theo.


Peter Henry Top