Tentoonstelling over oude dijkgraven en hun bijzondere verhalen

REGIO - De tentoonstelling '1000 en 1 Dijkgraven' zet vele dijkgraven uit Hollands Noorderkwartier in de spotlights aan de hand van kunstwerken en voorwerpen zoals fraaie portretten en fijn gegraveerde glazen. Of het net gerestaureerde zitkussen uit 1789 dat nu voor het eerst te zien is voor publiek. 

Verschillende objecten zijn voor het eerst te zien. Het net gerestaureerde zitkussen van dijkgraaf Van Vladeracken uit 1789 bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor het mooie gegraveerde glas dat dijkgraaf IJff van 'Uitwaterende Sluizen' in 1993 ontving bij zijn afscheid en naliet aan het hoogheemraadshap. Of lees het verhaal over die wel heel bijzondere voorzittershamer gemaakt van een afgezaagde steel van een schop.

Het hoogheemraadschap bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden een breed scala aan watererfgoed. De zilveren bekers, oude kaarten, sluizen, molens, gemalen, dijken én schilderijen vertellen het verhaal van onze oorsprong. Al dat watererfgoed draagt bij aan het levend houdend van onze geschiedenis en de strijd tegen het water. Innovaties en besluiten uit het verleden geven nuttige inzichten voor beslissingen in de toekomst.

'1000 en 1 Dijkgraven' hangt in de hal van het kantoor van het hoogheemraadschap aan het Stationsplein 136, Heerhugowaard (maandag-vrijdag, 9.00-17.00 uur).