Vrijblijvend buiten sporten. Dat zou in Oostzaan mogelijk moeten zijn.
Vrijblijvend buiten sporten. Dat zou in Oostzaan mogelijk moeten zijn. (Foto: Aangeleverd)

Oostzaans burgerinitiatief moet leiden tot komst fitnessplek voor volwassenen

Nieuws

OOSTZAAN - Komt er in Oostzaan een beschutte openbare fitnessplek ergens op een pleintje voor iedereen die graag wat meer wil bewegen? Als het aan Margriet Timmerman ligt wel en liefst zo spoedig mogelijk. In het dorp zijn her en der kinderspeelplaatsjes, er is een voetbalkooi, maar voor volwassenen is er geen enkele mogelijkheid om lekker in de buitenlucht op vrijblijvende basis te fitnessen. Dus een plek waar je naar toe kunt gaan wanneer je daar zin in hebt, al is het bij wijze van spreken midden in de nacht. 

Er zijn sportscholen, dat is waar, maar niet iedereen kan zich de kosten daarvan permitteren. Vandaar dat Margriet voor zo’n laagdrempelige mogelijkheid heeft gepleit in de rubriek ‘Over Oostzaan Gesproken’ in Kompas en nu heeft ze er bij de politieke partij Oostzaan Natuurlijk! op aangedrongen om de Raad hierover te benaderen. Dat heeft Arjen Ronner samen met Rob Monen gedaan. De gemeenteraad heeft een motie van Oostzaan Natuurlijk! aangenomen waarin het college wordt verzocht om onderzoek te doen naar de mogelijk hiervan. Wellicht dat een van de kinderspeelplaatsjes kan worden omgebouwd tot fitnessplek voor volwassenen, waar vast ook kinderen en jongeren veel plezier aan kunnen beleven. 

In de loop van de tijd zijn de kleintjes uit de speelplekken met wipkippen en glijbanen gegroeid. “Als we nu eens een aantal beschutte voorzieningen aanleggen voor de mensen die zich graag wat meer willen bewegen. Het mes snijdt ook nog eens aan twee kanten, want zo’n plek zou ook een fantastische ontmoetingsplek kunnen zijn waar mensen elkaar kunnen treffen. Al trappend op de pedalen een babbeltje met buurman? Ik zie er in gedachten al mensen naar toe komen in joggingbroek en vol goede moed om even lekker het luie zweet eruit te werken”, zegt Margriet. 

Van hogerhand wordt het sporten gepromoot. We moeten met zijn allen meer bewegen. Vandaar dat er in veel steden en dorpen trimbanen zijn verschenen, waar stevig gebruik van wordt gemaakt. Ook zijn er al heel wat fitnessplekken gerealiseerd, die de gezondheid van de gebruikers ten goede komen. Margriet hoopt dat haar idee, als burgerinitiatief waar zoveel aandacht aan wordt geschonken, hier ook zoden aan de dijk zal zetten. Ze heeft er goede hoop op. 

Barbara van Wijk