Aan de slag.
Aan de slag. (Foto: Aangeleverd)

Een bloeiende lente... plant je in de herfst!

OOSTZAAN - De herfst is HET seizoen om lekker in je tuin te werken en nieuwe planten te kopen en zaadjes te zaaien. Daarom hebben vrijwilligers halverwege november meer dan honderd planten en struiken gepland in de biodiversiteitstuin. Als je heel goed kijkt zie je zelfs al een aantal soorten opkomen van de zaadjes die een paar weken terug gezaaid zijn. We kunnen van het voorjaar dus al volop gaan genieten van tientallen verschillende soorten bloeiende planten in de tuin. 

Sinds de laatste dertig jaar tuinieren we voornamelijk in de lente. Dat is een gemiste kans, want het najaar is perfect voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. Maar waarom nou niet in het voorjaar, maar juist in het najaar plantjes kopen en planten? 

Geen extra water

Ten eerste hoef je geen extra water te geven. De herfst is veel natter. Je planten drogen dus niet uit en jij hoeft niet de hele tijd met gieters vol water proberen je planten niet dood te laten gaan. 


Daarnaast maken planten die in het najaar zijn gepland veel stevigere wortelstelsels. Zij steken hun energie in het goed wortelen, en weinig energie in het maken van nieuwe scheuten. Terwijl planten die in het voorjaar geplant worden juist weinig energie besteden aan het goed wortelen en druk bezig zijn met veel nieuwe scheuten aanmaken. De bodem is in het najaar ook nog opgewarmd door de zomer, waardoor planten sowieso makkelijker wortels vormen dan in het voorjaar wanneer de grond nog koud is van de winter.  

Een ander fijn voordeel is dat je in het najaar veel keuze hebt en de planten ook goedkoper zijn. In oktober en november is bij kwekerijen het aanbod van leverbare bomen, heesters, rozen en haagplanten groot. Planten uit de vollegrond zijn goedkoper dan in container gekweekte planten. 

Genieten

En zoals de vrijwilligers al zagen tussen al het uitgebloeide koolzaad in de biodiversiteitstuin: als je in het najaar zaait en plant kun je van het voorjaar al genieten van allerlei verschillende soorten bloeiende planten en bloemen.  

In het najaar veel keuze en de planten zijn ook goedkoper

Deze planten zijn nu in de biodiversiteitstuin te vinden: sporkehout, een drachtplant voor honingbijen, bloeit permanent van mei tot september met veel bloempjes. Alle stadia van de voortplanting zijn tegelijkertijd aanwezig, bloemen, knoppen en bessen. Vogels eten de rijpe donkerpaarse bessen en zorgen voor de verspreiding. 

De eerste aan het eind van de winter wit bloeiende struik in onze natuur is de sleedoorn, met een opvallend witte bloemenpracht. Nectar en stuifmeel zijn aantrekkelijk voor vroeg vliegende hommels, bijen, graafbijen en vlinders. 

Mispel, Gelderse roos, kruipwilg, kardinaalsmuts (waardplant van de stippelmot), blauwe bosbes (druk bezocht door hommels, bijen en zweefvliegen). 

Aromatische geur

Wilde gagel is een struik met een opvallende, aromatische geur. Het vormde vroeger een belangrijk ingrediĆ«nt  voor de productie van bier. De geur van deze struik zou ook vliegen op opstand houden. De plant kan tegen natte voeten in de winter en de droogte van de zomer. 


Meer weten? We zien je graag terug op onze openbare facebookgroep 'Biodiversiteitstuin De Dors Oostzaan'; www.facebook.com/groups/539972147792815