Wolf.
Wolf. (Foto: Sonja Duba)

Wolf, een tijgerin in Oostzaan

OOSTZAAN - Ze is een lapjeskat met een stoere naam en het uiterlijk van een tijgerin in mini-formaat. 

Met haar rood-oranje met zwarte camouflagestrepen bedekte vacht sluipt ze door de tuinen van Oostzaan, om net als haar grote oermoeders in de jungle, haar gebied te inspecteren. Daar jaagt ze op alles wat beweegt, met een duidelijke voorkeur voor veldmuizen. Regelmatig neemt ze er één mee voor haar mensenfamilie en toont zo haar zorgzaamheid.


Uit een kortstondige relatie met een bekende, wijze oude kater uit de buurt, kreeg ze drie kittens. Ze was een zelfstandige moeder en zodra de drieling even alleen kon blijven, nam ze tussen de voedingen door de poten en ging op stap.

Ze spint, geeft kopjes en knipoogt om te begroeten en haar tevredenheid te laten zien. Maar ‘s morgensvroeg moet je niet bij haar aankomen, want dan heeft ze een ochtendhumeur. Ze kijkt je aan met een ijskoude blik die dwars door je heen gaat. En maak je aanstalten om haar te aaien, dan haalt ze grommend uit. Ze wil…rust!


Dan komt ze bij van haar nachtelijke dromen over het wilde leven in dichte bosgebieden en op uitgestrekte savannes, hier ver vandaan. Daar waar haar uit de klauwen gewassen familieleden, de grote katten, hun best doen om te overleven.

Na een poosje ontdooit Wolf en in slow motion draait ze zich, als een echte tijgerin, om en glipt naar buiten, waar het ruige leven op haar wacht.


Sonja Duba