Den Haag doet onderzoek naar eigen slavernijverleden

In opdracht van de gemeente Den Haag gaat het Koninklijk Instituut Taal-, Land- en Volkenkunde onderzoek doen naar het koloniaal- en slavernijverleden van Den Haag. Het onderzoek wordt eind 2022 gepubliceerd.
Daarnaast is Mercedes Zandwijken, oprichter van de stichting Keti Koti (Dialoog) Tafel, aangesteld als kwartiermaker en werkt aan een herdenkingscomité. Zij heeft inmiddels een twintigtal vertegenwoordigers van Haagse gemeenschappen uit voormalige koloniën gesproken en zal in maart 2022 de uitkomsten presenteren.
Eind oktober ging de gemeente al akkoord met het definitieve projectplan van beeldende kunstinstelling Stroom Den Haag, waarin gefaseerd over de jaren 2021-2023 gewerkt wordt aan de realisatie van herdenkingsmonumenten slavernijverleden. Er wordt binnenkort onder andere gestart met het vooronderzoek naar mogelijke locaties voor de herdenkingsmonument. De verwachting is dat op 1 juli 2023 de onthulling van de herdenkingsmonument plaatsvindt.
"Veel bewoners en organisaties zetten zich al jarenlang in voor een Haags slavernijmonument. Het monument en de herdenking zijn bedoeld voor de gehele Haagse samenleving, ongeacht hun afkomst. Door gezamenlijk het verleden te kennen en te erkennen, kan er worden gewerkt aan een gezamenlijke verwerking daarvan. Een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis, dat ook nu nog zijn sporen nalaat", zegt wethouder Arjen Kapteijns.