Hart voor Den Haag-raadslid William de Blok (derde van links) te midden van de verontruste bewoners.
Hart voor Den Haag-raadslid William de Blok (derde van links) te midden van de verontruste bewoners. (Foto: HvdH )

Bewoners voelen zich niet gehoord

De bewoners van eengezinswoningen aan de Buitenklingen in Kijkduin zijn geschrokken van het plan van 'hun buurman' Middin om drielaagse woonunits pal achter hun woningen te plaatsen. Ze hebben bezwaren, maar voelen zich tot nu toe niet gehoord door gemeente en Middin.

Middin biedt woonruimte aan mensen met een beperking die 24 uur per dag begeleiding nodig hebben. Op de plek waar de woonunits moeten komen, staan nu nog units van één bouwlaag. Begin dit jaar werden de bewoners van de woningen aan de Buitenklingen door Middin geïnformeerd dat deze units worden gesloopt om plaats te maken voor units van drie bouwlagen. Omdat de woningen direct grenzen aan de achtertuinen van de woningen aan de Buitenklingen gaat dit voor meer schaduw in de achtertuinen zorgen. Ook achten de bewoners de kans op geluidsoverlast groter. De bewoners hebben hun bezwaren kenbaar gemaakt, toch wil Middin het plan doorzetten. 

Hart voor Den Haag-raadslid William de Blok vindt het onbegrijpelijk dat Middin ervoor kiest om "een soort Berlijnse muur op te trekken en daarbij de zorgen van de omwonenden negeert."

Inloopavonden

Afgelopen zomer trok hij over deze kwestie al bij het stadsbestuur aan de bel. Desondanks wordt er volgens hem nog steeds niet geluisterd naar de bewoners. "Tijdens twee inloopavonden werden klachten en opmerkingen volgens de bewoners door Middin afgewimpeld naar de gemeente. En tijdens de laatste inloopavond begin december waren er geen vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig", aldus het raadslid.

Zorgen en wensen

Het college antwoordde eerder op vragen van Hart voor Den Haag dat in het traject voor de herontwikkeling van de Middin locatie participatie plaats vindt en dat de ontwikkelaar in gesprek is met de omwonenden over het plan. En ook dat op basis van de input uit deze gespreken de kaders van het plan waar nodig worden aangescherpt. De Blok is benieuwd of het college inmiddels kan aangeven of en hoe de kaders zijn aangescherpt. Ook vraagt hij het college er bij Middin op aan te dringen de zorgen en wensen van de bewoners van de Buitenklingen voldoende mee te wegen in de planvorming.