Afbeelding
(Foto: )

Een terugblik

Zo op het einde van een jaar kijken velen van ons terug. Landelijk, op de televisie komt van alles voorbij, tot op lokaal niveau, waar kranten gevuld worden met foto's van allerlei gebeurtenissen. Meestal gebeurt dit in de laatste week van het jaar, maar eigenlijk is het jaar dan officieel nog niet ten einde. Vandaar dat ik bedacht heb om dit in de eerste week van januari te doen. In het begin van 2022 terugkijken op een heel jaar 2021.
Achteraf is het niet moeilijk om rijk te worden. Dit wordt vaak gezegd, maar een terugblik mag wel, zolang het zonder een oordeel is van: "Ik heb nog zo gezegd……!” 2021 wat is er gebeurd; eigenlijk wat is er niet gebeurd? Te veel om op te noemen en dus doe ik maar een greep uit het totale 2021- oeuvre.
Zoals we allemaal weten, speelde corona en eigenlijk nog steeds een grote rol en heeft veel ellende veroorzaakt. Voorspelbaar naar aanleiding van allerlei modellen en statistieken; zelfs dan zitten we er vaak en veel naast. In sommige gevallen misschien maar goed ook. Als we alles via Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) kunnen voorspellen, wordt de wereld steeds kunstmatiger en minder leuk. Het onverwachte, dat soms achter een hoekje staat te wachten, is ook leuk. Zomaar een prijs winnen in een loterij of onverwacht ‘leuk' bezoek krijgen, moet niet voorspelbaar worden. Zo ja, dan wint iedereen de loterij en dat is niet leuk!
Wat is daarnaast nog meer gebeurd? De burgemeester heeft officieel, maar ook officieus, tig keer een bezoek gebracht aan Loosduinen. Erg plezierig voor ons stadsdeel en we staan er goed op. Bezoek aan het museum, de molen, het Loosduinse Hoofdplein en allerlei andere bezoeken, waarbij de Loosduiner zeker een gesprekje met hem kan voeren. Sommigen durven zelfs ‘Jan' tegen onze burgervader te zeggen; geweldig toch!
Tot zover het kon, zijn er toch leuke bijeenkomsten en festivals gehouden. Niet alles kon doorgaan of in beperkte mate, maar het was wel succesvol. Mensen worden steeds creatiever en gelukkig was het geen totale lock-down. Er zijn zelfs nieuwe woorden ontstaan, moppen worden ‘meteen geboren' en leuke filmpjes op YouTube en Facebook gezet. Zolang het maar leuk is, spelen sociale media een goede rol, maar het kan helaas ook zoveel anders.
Wie had gedacht dat we allerlei betogingen zouden meemaken (meer dan 1500), waarbij de democratie op de tocht stond en helaas een aantal de kans greep om amok te maken! Een zeer moeilijke discussie over wel of niet vaccineren en de hierbij totale onzinnige vernielzucht. De belastingbetaler draait uiteindelijk hiervoor op, maar daar hebben we het maar niet over.
Weer een wethouder die opstapt, maar wel geld trekt. Opstappen door ‘eigen schuld', moet jij eens proberen om dan toch het lef te hebben om een vergoeding te vragen. Ja het is eenmaal zo afgesproken. Dit wil niet zeggen, dat je daar gebruik van moet maken! Gekonkel in de politiek; zowel landelijk als lokaal; vliegen afvangen en opstellen in rijen van vier voor de opkomende verkiezingen. Ben benieuwd wat de partijprogramma's voor Loosduinen brengen. Ik wil hier graag een politiek debat over voeren; ben wel benieuwd of fractieleiders langs komen? Slecht luisteren naar de bewoners; burgerparticipatie met hoofdletters geschreven en in veel gevallen met de politieke voeten tot kleine letters vertrapt. Mooi item om te bespreken zo vlak voor de verkiezingen.
Ik hoop dat 2022 hier verandering in zal brengen en dat er meer ruimte zal ontstaan voor de creatieve, meedenkende stadsdeelbewoner. Goede relaties blijven onderhouden en vooral mensen in hun eigen waarde laten. We vergeten wel eens, dat we ook jong zijn geweest en rekening met de jeugd moeten houden, maar de ouderen, die hard hebben gewerkt, verdienen ook respect en moeten zeker niet vergeten worden. Ik wens u een goede gezondheid en veel goeds toe in 2022

Pjer Wijsman
voorzitter Commissie Loosduinen