Richard de Mos lanceert adoptieplan voor eenzame opa's en oma's

Als vervolg op de succesvolle lief-en-leed-straten, waarvan er inmiddels 1.000 zijn in de stad, komt Hart voor Den Haag met een nieuw plan tegen eenzaamheid: het adopteren van een opa en/of opa. 

“Bij dit op te starten project moeten we geïnteresseerde vrijwilligers één op één koppelen aan een eenzame oudere. Zij doen samen leuke dingen. Hierbij kun je denken aan samen een kopje koffie drinken, een wandeling maken en een spelletje spelen", aldus Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Richard de Mos. Hij wil dat de gemeente hiertoe het initiatief pakt. “Hoe geweldig zou het zijn dat Haagse studenten massaal een eenzaam iemand adopteren? Wees als gemeente de verbinder van vraag en aanbod, van tussen hen die eenzaam zijn en hen die willen helpen.” 

De Hart voor Den Haag voorman wil zijn adoptieplan tegen eenzaamheid het liefst zo snel mogelijk met fysieke ontmoetingen gepaard laten gaan, maar is zich bewust van de belemmeringen door de  coronapandemie.  “In het hele land zijn al ervaringen met 'Omapost', waarbij eenzame ouderen een echt kaartje door de brievenbus krijgen. Laat de gemeente ook hier de regie nemen door vrijwilligers aan ouderen te koppelen.” 

Hart voor Den Haag wil daarnaast ook Olga Commandeur 'bewegingspleintjes' aanleggen. "Het is reuze belangrijk om senioren in beweging te krijgen,” aldus De Mos. "Samen bewegen in de buitenlucht is ook goed tégen eenzaamheid.”