Afbeelding
(Foto: Ankie Driessen)

Omzet is goed, nu nog aantrekkelijker plein

De winkeliers in Loosduinen hebben de balans nog niet opgemaakt over de verkopen rond kerst en de jaarwisseling. Bestuurslid Carolien Offers weet wel dat de tachtig winkels in het centrum enorm goed draaien in coronatijd. "Zelfs tijdens de eerste lockdown deden we hele goede zaken. De tweede lockdown ziet er ook hoopvol uit. Hiermee wordt opnieuw bewezen hoe belangrijk de kleinschalige functie van onze winkels in Loosduinen is."

Door Ankie Driessen

Carolien vindt het wel heel spijtig voor de ongeveer dertig niet-essentiële winkels die niet open mogen zijn. ”Onnodig dat deze dicht zijn, want we hebben hier in Loosduinen voldoende ruimte zodat iedereen veilig kan winkelen en lopen. Daarom zou ik het ook reëel vinden als door de overheid onderscheid wordt gemaakt tussen een stadscentrum en een buurtcentrum zodat we hier allemaal open kunnen blijven." 

Loosduinen floreert volgens haar enorm en wordt in de toekomst nog belangrijker door de komst van veel nieuwe bewoners in Vroondaal en Kijkduin. "We zijn het eerste grote winkelgebied in Zuid-Den Haag." Om het allemaal nog aantrekkelijker te maken, heeft vooral het Loosduinse Hoofdplein een belangrijke verbetering nodig, vindt ze. "Het moet echt het centrum worden. Er zijn al diverse plannen voor. Wat het gaat worden weet ik niet maar ik hoop dat in 2022 grote stappen worden gezet”, zegt Offers. 

Vroeger gebeurde het een en ander vanuit de winkeliersvereniging. Nu is er vooral samenwerking  vanuit de BIZ, een Bedrijveninvesteringszone. Hierin bepalen ondernemers zélf hoe en waarmee hun winkelgebied of bedrijventerrein aantrekkelijker wordt gemaakt. Zij schrijven daarvoor een plan en betalen zelf mee aan de uitvoering. Het gaat dan bijvoorbeeld om: het organiseren van evenementen, ophangen van feestverlichting, meer groen in de wijk en een aantal activiteiten zoals schoonmaak en veiligheid. De BIZ-bijdrage wordt geïnd door Belastingzaken van de gemeente. Elke vijf jaar wordt gestemd en binnenkort komt de tweede periode voor dit gezamenlijke winkeliersbeleid voor Loosduinen in zicht.
“Er is gezamenlijk al keihard gewerkt om een gezelliger sfeer te maken in het centrum. Denk aan de plantenbakken, het schaakspel op de stenen van het plein. Gelukkig is ook de Sint niet vergeten tijdens deze coronaperiode en liepen de Dickens figuren hier voor Kerstmis in fraaie kledij rond in plaats van bij de molen. Burgemeester Van Zanen heeft trouwens ook al enige keren zijn belangstelling getoond voor ons winkelgebied” meldt Offers die dankbaar is dat zoveel mensen kiezen voor het winkelcentrum Loosduinen. "Ik hoop daarom extra op een gezond en coronavrij 2022."