Annemarie Tel.
Annemarie Tel. (Foto: Henk Hommes)

‘Fu Den Sani’ richt zich op de jonge generatie

Algemeen

ALKMAAR - Rodi Alkmaar publiceert regelmatig een interview met een van de maatschappelijke organisaties uit de Lokale Goede Doelen Gids Alkmaar.

Interview: Greet van Gorsel

Stichting Fu Den Sani is een jonge ANBI-stichting en sinds augustus 2020 gevestigd in Alkmaar. Directeur Annemarie Tel blikt terug op een bewogen pioniersfase en geeft een doorkijkje naar wat Alkmaar van Fu Den Sani kan verwachten. “Fu Den Sani richt zich op de jonge generatie. Kinderen en jongeren zijn nog kwetsbaar en vatbaar voor allerlei invloeden. Wij geven ze met onze culturele projecten handvatten om zich zo compleet mogelijk te ontwikkelen. Door mee te doen leren kinderen meer over waar zijzelf én waar de ander vandaan komt. Dit vergroot het onderlinge begrip en versoepelt de omgang met elkaar.”

De pioniersfase voorbij

Fu Den Sani is in korte tijd snel gegroeid. ‘In onze vorige vestigingsplaats draait het project Troubadours van Schiedam succesvol. Schiedamse muzikanten maken op verschillende manieren muziek voor hun mede-Schiedammers: met losse optredens, muzikale ontmoetingen en binnenkort ook in de klas. Ik zou iets dergelijks ook graag in Alkmaar opzetten. Cultuur inzetten voor het sociale domein werkt enorm goed. En: Alkmaar barst van het talent!’

Taalachterstanden aanpakken

Afgelopen november is het eerste Alkmaarse project van start gegaan: de Boekfiets. “Met voorleesvoorstellingen vanuit deze vrolijke bakfiets willen we in Alkmaar (voor)leesplezier bij jonge kinderen en hun ouders/verzorgers vergroten en op een speelse manier taalachterstanden wegwerken. De Boekfiets draait al succesvol in negen andere Nederlandse gemeenten. Alkmaar is de eerste gemeente in Noord-Holland waar de Boekfiets uitrijdt. Daar zijn we natuurlijk heel trots op! We zijn nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die voorleesvrijwilliger willen worden en met giften via de Lokale Goede Doelengids hopen we nog jarenlang veel kinderen te kunnen bereiken.”

Samen kom je verder

Annemarie ziet veel kansen. “Ik ben blij dat Fu Den Sani onderdeel is van de Lokale Goede Doelengids Alkmaar. Dit biedt gelegenheid om je expertise in te zetten voor het netwerk van Goede Doelen in Alkmaar en is een katalysator om elkaar makkelijk te vinden. ‘Samen’ is een belangrijke kernwaarde voor Fu Den Sani. Samen ga je misschien niet sneller, maar samen kom je wel verder!”

www.alkmaar.lokalegoededoelengids.nl