Clemy van Koningsbruggen van Fietsen alle jaren Alkmaar.
Clemy van Koningsbruggen van Fietsen alle jaren Alkmaar. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Nóg meer mensen een glimlach bezorgen'

ALKMAAR - Een tweede Riksja én nieuwe vrijwilligers om nog meer beperkt-mobiele mensen een heerlijk uitje te bezorgen. Dat is de inzet van Fietsen alle jaren Alkmaar. Het project startte in 2018 en inmiddels zijn er zo'n duizend ritten gemaakt. Als het aan Clemy van Koningsbruggen en Piet van der Linden ligt komen daar zeker nog eens duizenden ritjes bij, want de vraag is groot en 'zo kunnen we nog meer mensen een glimlach bezorgen'.


De Deen Ole Kassow bedacht in 2012 een oplossing om ouderen met een beperkte mobiliteit weer te helpen met fietsen. Zijn antwoord was de fietsriksja, waarmee hij gratis ritjes aanbood aan mensen uit het plaatselijke verzorgingshuis. Hij had niet kunnen bedenken dat het een wereldwijd succes zou worden, want het fietsproject verspreidde zich over meer dan tachtig landen. "Een ritje door de binnenstad, naar Heiloo of een rondje om het Geestmerambacht. De mensen die wij vervoeren vinden het prachtig en genieten met volle teugen", zegt Clemy, die een paar keer per maand met de Riksja op pad gaat. "Passagiers bepalen waar we heen gaan. Sommigen willen bijvoorbeeld naar de straat waar ze vroeger woonden. Wat heel bijzonder is, zijn de verhalen die dan ineens weer boven komen. Over hun ouders, de buurjongetjes of de overbuurvrouw. Herinneringen van vroeger komen tot leven. Met onze ontheffing komen we ook midden de Alkmaarse binnenstad en dat is óók superleuk. Opmerkingen zoals 'goed bezig!' en 'zet 'm op!' doen ook goed. Ik herinner me een meneer die fysiek tot weinig meer in staat was, maar toen we eenmaal in de Riksja door Oudorp reden waar opgegroeid was, wist hij zó veel te vertellen. Hier had hij gewoond en daar ook, daar had zijn familie gewoond, of de schoolmeester. In elke straat een verhaal. Heerlijk om te zien hoe deze man ervan genieten kon."

Weinig tijd voor

De Riksja heeft een stalling bij het Centraal Station. Vrijwilligers halen daar de fiets op en rijden naar de afgesproken locatie om de passagiers op te halen. "Met de groep vrijwilligers die we nu hebben, rijden we nagenoeg elke dag", zegt Piet. "Meestal twee ritten per dagdeel, dus vier keer per dag. We worden veel benaderd door instellingen, omdat het zorgpersoneel daar te weinig tijd voor heeft. De vraag naar fietstochtjes met de Riksja is groot en we willen naast instellingen ook voor particulieren rijden. Daarom willen we een tweede fiets aanschaffen. Maar met alle kosten - aanschaf, onderhoud, stalling, verzekering - praat je al snel over zo'n vijftienduizend euro. We hebben al zo'n zesduizend euro aan donaties gekregen, dus nog negenduizend erbij en we zijn er. Daarom starten we de campagne 'Meer riksja, meer blijheid' om zo dat bedrag bij elkaar te krijgen."

Regen

De fietsritjes zijn gratis en gaan altijd nagenoeg altijd door. De passagiers worden beschermd door een kleine overkapping en een dikke deken houdt de benen warm en droog. De vrijwilligers die de riksja besturen hebben een VOG-verklaring en krijgen een gedegen training voordat ze met de passagiers op pad gaan. "Je moet niet alleen een goed verkeersinzicht hebben, maar ook prima sociale vaardigheden bezitten om met de passagiers én bijvoorbeeld zorgpersoneel te communiceren. Ga je eenmaal met de fiets op pad, dan krijg je er zó veel energie voor terug, want het is gewoon ontzettend leuk om te doen. Je maakt niet alleen andere mensen blij, maar ook jezelf. En je bent nog lekker in beweging ook.


Wie een bedrag wil doneren voor de tweede riksja: ga naar www.fietsenallejaren.nl/alkmaar. Wie interesse heeft om een riksja te besturen of meer informatie wil, kan contact opnemen via fietsenallejarenalkmaar@gmail.com.