Vier grote evenementen Ontzet 450 jaar bekend

ALKMAAR - 'Jungle in the Sky', 'Met eigen ogen', 'Vrij van Verzet' en 'The Night of the Alckmaer Proms'. Dat zijn de vier grote grote publieksevenementen om Alkmaar Ontzet 450 jaar te vieren en waar de gemeente een financiële bijdrage aan levert. 

Begin september 2023 komt in een aantal wijken in Alkmaar het verbindende, positieve festival 'Jungle in the Sky' naar de mensen toe. Het is een educatieve voorstelling met muziek, dans en circuselementen zoals reuzenpoppen. De makers betrekken Alkmaarse jongeren actief bij de voorbereidingen. Het tweede project staat ook in september 2023 gepland en heet 'Met eigen ogen'. Het is een route door (deels) verduisterde monumentale ruimten van het Stadhuis. Via een bijzondere beleving met lichteffecten, projecties en verhalen en met gebruik van schilderijen van het Stedelijk Museum, maakt de bezoeker kennis met het verhaal van het beleg en het Ontzet. Tussen 18 september en 8 oktober 2023 is de opvoering  'Vrij van Verzet' te zien: een toegankelijke en uitdagende voorstelling in de buitenlucht. De makers denken daarbij aan de plek van de verdwenen kastelen van Floris V in de Oudorperpolder. The Night of the Alckmaer Proms sluit het jubeljaar op 8 oktober af. Het wordt een muzikale reis door de tijd vanaf eind zestiende eeuw tot heden. 

Budget 

De gemeenteraad heeft in juli € 150.000, - uitgetrokken voor de open inschrijving voor een aantal grotere publieksevenementen. Aan deze open inschrijving is ook het jaarlijks te organiseren grotere evenement (waarvoor € 100.000, - beschikbaar is) toegevoegd. Daarnaast is er ook € 150.000 vrijgemaakt voor subsidies voor kleinere initiatieven tot € 5.000.