“Ik ben trots op waar ik nu sta, dat kan ik nu met overtuiging zeggen en voelen."
“Ik ben trots op waar ik nu sta, dat kan ik nu met overtuiging zeggen en voelen." (Foto: AGHeeremansPhotography)

Acrobatiek geeft Renske Endel plezier in bewegen terug

ALKMAAR - De Alkmaarse Renske Endel werd 39 jaar geleden geboren in Noord-Scharwoude, groeide op in Broek op Langedijk, en werd getogen in de turnzaal. “Ik ging al op mijn vijfde op gym bij DVV, bleek talent te hebben en op mijn negende werd ik gescout door turnclub Kracht en Vriendschap in Opmeer. Daar ontwikkelde ik me steeds meer als topturnster en op mijn veertiende ging ik uit huis om me volledig te kunnen richten op een carrière in de turnsport. Vanaf toen was turnen mijn leven.”

Door Marsha Bakker

‘De pijnlijke herinneringen heb ik omgebogen’

Sinds een aantal jaar heeft ze een gezellig huisje in Alkmaar. “Mijn eigen stek. Met op zolder een kleine gym waar ik ook attributen heb hangen om te trainen voor mijn werk als acrobate.”

Renske is al heel wat jaartjes geen topsporter meer, maar kan haar lijf nog steeds in alle hoeken buigen en draaien. "Als kind was ik al heel lenig, dat heeft me ook zo ver gebracht in de turnsport. Ik moest wel heel hard trainen, maar die lenigheid was een basistalent dat ik niet hoefde te forceren. Nog steeds vouw ik mezelf moeiteloos op in een kist, leg ik mijn benen in mijn nek of zit ik zo in spagaat. Het doet geen pijn en ik sta 's morgens ook niet op met een stijf of stram lichaam. Gelukkig niet! Het voelt heel natuurlijk, ik heb een heel soepel en buigzaam lichaam en omdat ik klein en tenger ben kan ik mezelf ook in kleine ruimtes opvouwen. Daardoor kan ik ook doen wat ik nu doe. En dat doe ik met heel veel liefde en plezier.” Toen ze in 2003 definitief afscheid nam van de topturnsport, kwam de acrobatiek op haar pad. "Er werd me wel vaker gevraagd een demonstratie te geven, ik had hier en daar al betaalde optredens waar ik het showelement van turnen kon laten zien. Dat vond ik eigenlijk veel leuker dan het wedstrijdelement. Nadat ik was gestopt als topturnster werd ik gevraagd om het EK turnen te openen met een acrobatische dans en dat werd heel enthousiast ontvangen. Toen ik daarna werd gevraagd om te komen werken bij Corpus Acrobatics, een gezelschap die acrobatiek combineert met dans en theater, voelde dat meteen heel goed. Het was heel positief om op deze manier mijn talent te laten zien en ermee bezig te zijn.

Lees verder op pagina 13


Met haar lenige en buigzame lijf is ze in staat tot indrukwekkende acrobatiek.
‘Ik doe dit vooral voor mezelf, omdat ík het leuk vind. Niet omdat ik er punten voor krijg.’