Lezing natuurgids Joop de Wit

ALKMAAR - Natuurgids Joop de Wit (74) verzorgt woensdagavond 28 september de lezing 'Kijk om je heen in het Noord-Hollands Duin' in wijkcentrum Overdie aan Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar. De toegang is gratis. 

Woensdag 28 september

Joop de Wit woont in Hengelo, maar is van half maart tot eind oktober in een vakantiechalet in Aagtdorp te vinden. Al ruim veertig jaar is hij natuurgids. Hij is zowel lid van het IVN als van de KNNV. Hij is helemaal weg van alles in de natuur vooral die van de duinen. Zijn voorkeur gaat uit paddenstoelen, insecten en planten. 'Kijk om je heen' is een uitroep die Joop vaak gebruikt. "Heel vaak ben ik in de duingebieden van Noord Holland te vinden als natuurgids bij Staatsbosbeheer, met de woensdaggroep van de KNNV of gewoon privé, om foto’s te maken en vooral van de fascinerende natuur te genieten.

'Bijzondere dingen'

Joop: "Graag neem ik bezoekers mee langs wat de natuur ons biedt – als je om je heen kijkt – en vertel ik aan de hand van foto’s over de vele bijzondere dingen die in de Noord Hollandse duinen te vinden zijn. Van speciale planten (onder andere orchideeën) tot allerhande insecten en paddenstoelen. De meeste - macro - foto’s zijn door mijzelf gemaakt, maar speciale aandacht vraag ik voor heel speciale foto’s die met de bevruchting van orchideeën te maken hebben. Bloembezoek door diverse insecten is uiteraard bekend, maar sommige orchideeën zijn gespecialiseerd hierin. En van deze specialisatie laat ik foto’s zien."