Afbeelding

Opsmuk: wordt de stad fraaier?

‘Juwelen moet je dragen’ zegt Martijn Akkerman, de juwelenkenner die bij ‘Tussen Kunst en Kitsch’ menig schitterend sieraad extra glans geeft. Ik ben benieuwd wat deze Alkmaarder van geboorte ervan zou vinden dat de juwelen van de stad afgelopen zomer verstopt zijn achter groene blaadjes, gele zonnebloemen en vlinders van weerbestendig materiaal. 

Dat de stad tijdens de donkere dagen aan het eind van het jaar voorzien wordt van sfeerverlichting is sinds jaren traditie. De achtergebleven bedrading is deze zomer voor het eerst volgehangen met weinig zeggende voorwerpen die zowel de mooie doorkijkjes in de nauwe straatjes als het zicht op fraaie gevels ontnemen. Waarom wordt in de zomermaanden, wanneer de toeristen Alkmaar bezoeken, het aanzien van de stad zoveel geweld aangedaan? Het is bijna onmogelijk van ons kroonjuweel ‘De Grote Sint-Laurenskerk’ een foto te maken zonder dat storende elementen het vrije uitzicht belemmeren, hetzelfde geldt voor de statige gevel van het stadhuis.


Helaas zijn de fleurige bloembakken aan de lantaarnpalen een paar jaar geleden wegbezuinigd, de versiering die daarvoor in de plaats is aangebracht behoeft weliswaar geen verzorging, maar het historisch aanzicht van de binnenstad wordt behoorlijk geschonden. 

Bijzonder toch ook: nu we juist de stad op allerlei manieren willen vergroenen omwille van ons zo veranderende klimaat, en bewoners hun straatjes verrijken met allerlei creatief groen, halen we een vergelijkbaar initiatief ook weer weg.


Alkmaar Prachtstad, let op uw saeck, laat het geen traditie worden om de schoonheid van de stad achter Kitsch te verbergen.

Ans Hagenbeek, HVA