Afbeelding

Water vraagt om creativiteit

Clusterbuien, overstromingen of langdurige droogte, zoals deze zomer: het zijn verschijnselen waar we in toenemende mate mee te maken krijgen. Dat vraagt om inventieve plannen van creatieve mannen en vrouwen om schade van klimaatverschijnselen te beperken en te voorkomen. Leeghwater heeft de naam 400 jaar geleden zo’n creatieveling te zijn geweest, die een ‘waterprobleem’ adequaat aanpakte. Maar wat was precies zijn rol bij het droogleggen van een aantal Noord-Hollandse meren?

De in De Rijp geboren Leeghwater was oorspronkelijk timmerman en molenbouwer. Met die kennis en ervaring bemoeide hij zich ook met het droogleggen van meren. Hij spande zich in om rijke Amsterdammers, maar ook Alkmaarse kooplieden, te bewegen om te investeren in het project van de droogleggingen. Hij ontwikkelde zich – al werkende weg – tot een belangrijk waterbouwkundig ingenieur.

Ook de stad Alkmaar speelde een specifieke rol in het proces. Landaanwinning en het voorkomen van een doorbraak vanuit de Zuiderzee stonden voor de stad niet bepaald op de eerste plaats. Voor Alkmaar lag de focus daarentegen primair op het openhouden van de vaarweg naar de Zuiderzee. ‘Handel en economie first’ was voor de stad Alkmaar het parool in die dagen.

Over Leeghwater is heel veel geschreven. Ook Bob Kiel voegde vorig jaar een boek aan die vele publicaties toe. Hierin richt hij zich met name op de persoon van Leeghwater. Wat heeft hij nu precies gedaan? Speelde hij echt de hoofdrol? Het boek is, volgens onze informatie, nog steeds te koop bij onder meer Museum In ’t Houten Huis, Stedelijk Museum Alkmaar, de VVV’s in Alkmaar en De Rijp en verschillende boekwinkels.

Klaas te Bos, HVA