Boezemvriend Kristen Nygaard ook op het feestje van Kees Kist.
Boezemvriend Kristen Nygaard ook op het feestje van Kees Kist. (Foto's: Fer Korver iov Rodi Media)

Levende legende Kees Kist is zeventig geworden

ALKMAAR - Je hebt legendes, denk aan namen als George Best, Johan Cruijff en Diego Maradona, en je hebt levende legendes. In die laatste categorie valt Kees Kist. De voormalig topscorer (tweemaal) van de Eredivisie én Europees topscorer, heeft vrijdag zijn verjaardag gevierd. In zijn eigen huis, zoals hij het zelf zegt: de Kees Kist Lounge in het AZ-stadion. Iets eerder dan zijn daadwerkelijke verjaardag – Kist is van 7 augustus 1952 – maar dat is allemaal zo gepland door Kists goede vriend en ook ras-AZ’er René Bos. Het is een prachtige, emotionele avond. Met talloze bekende gezichten. 

Tekst: Pieter Visscher 

Kist komt aangevlogen in een helikopter, waarin ook familie zit, waaronder zijn moeder. Ze glundert, net na de landing. Kist heeft slechts oog voor één persoon: Kristen Nygaard, zijn boezemvriend. De omhelzing, ouderwets innig, is net zo prachtig als ontroerend. De twee zijn elkaar nooit uit het oog verloren en spreken zeker eenmaal jaarlijks ergens af. Of in Frankrijk, waar Nygaard woont, of in Nederland. Nygaard-Kist is de gouden tandem, die er mede voor zorgt dat AZ de eerste landstitel opeist, in 1981. De Alkmaarders spelen dan het mooiste voetbal van Europa en enkelen uit die gouden selectie zijn ook aanwezig vrijdag. Door vakanties kan niet iedereen erbij zijn. Hugo Hovenkamp (71) en nog altijd bij AZ in dienst als scout, ontbreekt bijvoorbeeld. Volgens algemeen directeur Robert Eenhoorn wegens scoutingswerkzaamheden. AZ is op zoek naar een echte 10, die het gebrek aan creativiteit op het middenveld eindelijk eens gaat oplossen. Meerdere aankopen worden niet uitgesloten. Eenhoorn is evenals technisch directeur Max Huiberts aanwezig. Beiden worden door Kist in het zonnetje gezet. Kist die uitgebreid het woord neemt – zo kennen we hem ook - en zegt geen moment te hebben getwijfeld als Dirk Scheringa contact met hem opneemt om te vragen of een van de ruimtes in het AFAS Stadion naar hem vernoemd mag worden. “Een enorme eer. Het maakt me ongelooflijk trots.” Kist spreekt van een geweldige avond, in ‘zijn’ huis. 

Top 

Kist noemt het een "krankzinnige dag”. "Nee echt, natuurlijk is dat een cliché, maar dit vergeet je nooit meer”, is hij ouderwets enthousiast. "Het is bij AZ altijd allemaal zó goed geregeld. En nu ook weer. Dank gaat natuurlijk ook uit naar mijn vriend René Bos. Kijk eens hoe lekker we gegeten hebben, mijn aankomst met die helikopter, m'n familie erbij, vrienden. Weergaloos. En dat allemaal in mijn eigen huis hè, hier in het stadion. Waar ik bijna altijd ben als AZ thuis speelt.” Zo is Kist er zondag ook weer. AZ wint met 2-0 van Go Ahead Eagles in een wedstrijd waarin door allerlei omstandigheden niet een (!) van de vijf aanwinsten die dit jaar zijn gehaald in de basis start. Zinho Vanheusden, Jens Odgaard en Riechedly Bazoer zijn nog niet fit. Mees de Wit en Mayckel Lahdo starten op de bank. Kees Kist vreet zich op op de tribune, sterk meelevend als altijd. Hij ziet dat het veel te stroperig is voor rust. Er lukt weinig. Uiteindelijk maken invallers Witry en Lahdo het verschil, evenals basisdebutant Myron van Brederode, een nieuwe parel uit de jeugdopleiding van AZ. Hij maakt de 2-0, op aangeven van ander jeugdexponent Yusuf Barasi, de geboren Alkmaarder. Kist verkneukelt zich op de tribune. Opluchting en gelukzaligheid vechten om voorrang. Kist, de topscorer aller tijden van AZ, is nog altijd een van AZ's fanatiekste supporters. Een heerlijk verjaardagscadeau op de dag dat hij 70 is geworden. Voor de wedstrijd is Kist te zien op de beeldschermen in het stadion, wanneer er op hem wordt ingezoomd. Hij staat met de exclusieve Kees Kist 70 jaar-sjaal te stralen op de hoofdtribune, terwijl hij wordt toegezongen door supporters. Het applaus is luid. Kees Kist is, hoe je het ook wendt of keert, Mister AZ. 

Lees verder op pagina 5


Afbeelding
Sjaak Swart met Kristen Nygaard.