Kees Kist, 'Bollie' Blauw en Kristen Nygaard.
Kees Kist, 'Bollie' Blauw en Kristen Nygaard. (Foto's: Fer Korver iov Rodi Media)

Levende legende Kees Kist viert zeventigste verjaardag

Vervolg voorpagina


In populariteit vindt hij zijn gelijken in Hugo Hovenkamp, Kristen Nygaard en Barry van Galen. Vier iconen.

Vriendschap 

René Bos glimt van oor tot oor in de Kees Kist Lounge, omdat het een avond is waarop alles klopt. De muziek is prima, het eten heerlijk, de drank vloeit rijkelijk en we zien louter blije gezichten. Bos, sinds 1976 AZ-supporter, glimlacht: “Kees is in de loop der jaren een heel goede vriend geworden. Ik kom zelf uit de buurt van Steenwijk en in die omgeving stond Kees jarenlang op de markt met schoenen. Ik sprak ‘m elk weekend. Daaruit is een mooie vriendschap ontstaan. Kees’ moeder leeft nog en dat was ook een van de redenen dat ik dit feest groots wilde aanpakken. Nu kan het nog. Kees had weleens gezegd dat hij de jongens waarmee en waartegen hij heeft gevoetbald wel weer eens zou willen zien. Kees houdt van het leven en viert graag een feestje. 

'Kees houdt van het leven'

Het is een schitterende avond.” Waar naast AZ-bekenden zoals Loek Ursem en Ronald Spelbos ook Sjaak Swart, Dick Schoenaker en Bennie Wijnstekers aanwezig zijn. 

Meerdink 

Maar ook de nog immer erg populaire oud-AZ’er Martijn Meerdink (45). Ze kennen elkaar van toevallige ontmoetingen en hebben een klik. “Het is ouwe-jongens-krentenbrood wanneer we elkaar spreken. Mooi dat deze avond op poten is gezet.” Meerdink, niet meer woonachtig in de buurt van Alkmaar, brengt de nacht door in Heerhugowaard, bij zijn voormalige gastgezin, waar zoon en toekomstig AZ-spits Mexx inmiddels ook in de kost is. “Kees is iconisch”, vervolgt Meerdink. “Dit is zijn huis. Zijn plek. Daar gaat de club heel goed mee om. En dat geldt voor alle voormalige AZ’ers. Zelf heb ik ook een heel goede tijd gehad hier en een enorm goede band met de fans hier opgebouwd. Ook met die van De Graafschap hoor, maar ik volg AZ nog heel erg intensief.

'Dit is zijn huis, zijn plek'

Wat natuurlijk ook te maken heeft met Mexx.” 

Scheringa 

"Kijk, daar zit Dirk Scheringa”, wijst Meerdink. "Die heeft mij nog gehaald, in 2002. Mooi dat ook hij hier nog altijd rondloopt. Ik weet nog goed dat ik met de piepjonge Mexx hand in hand het veld van de Hout betrad, voorafgaand aan een wedstrijd met AZ. Prachtig. Ach man, er liggen voor mij zoveel mooie herinneringen in Alkmaar”, mijmert Meerdink, terwijl AZ-supporter van het eerste uur Johan ‘Bollie' Blaauw aandachtig meeluistert. Blaauw heeft sinds mensenheugenis een schitterende tatoeage van zijn grote idool Kristen Nygaard op een onderarm. Maar Kees Kist is hem net zo lief. "Voor mensen van mijn generatie zijn Kees Kist, Kristen Nygaard en Hugo Hovenkamp een heilige drie-eenheid. Ze zijn absolute topvoetballers geweest, maar ook nog eens geweldige mensen. Superaardige gasten. Die het grote geld binnen de voetballerij helaas net hebben moeten missen. Ik had het ze zo gegund. Het zijn echt gouden gozers, met gouden harten.”

Afbeelding