Het schilderij van de Nederlands Hervormde Kerk in Monster.
Het schilderij van de Nederlands Hervormde Kerk in Monster.

Prent die je niet kent: Toevalstreffer op Markplaats

Algemeen

In deze rubriek plaatsen we regelmatig oude en (misschien) onbekende prenten en platen van Westlandse taferelen. Deze keer de Nederlands Hervormde Kerk te Monster door P. Bruyn.

door Piet van der Valk

Dit schilderij van de Nederlands Hervormde Kerk te Monster is van P. Bruyn, geboren in 1857 en overleden in 1947. En dat is eigenlijk bijna alles wat we van hem weten. Er zijn nog drie schilderijen van deze schilder bekend, waarvan een de kerk uit Brielle, een prent van een boerderij en als laatste een uitzicht over het water.

Het schilderij werd bij toeval op marktplaats ontdekt en gekocht door Jaco Eeltink uit Monster. De geboren Poeldijker heeft van huis uit een voorliefde meegekregen voor de historie en verdere ontwikkeling van zowel zijn geboorteplaats als z’n huidige woonplaats. Er is daar veel veranderd de laatste eeuw, en dat geldt natuurlijk voor de gehele streek van het Westland.

Zoeken naar prenten, schilderijen op Marktplaats, Catawiki of andere sites waar men kan bieden en kopen, loont. Ook al in voorgaande jaren werden op deze wijze diverse schilderijen op Amerikaanse sites van onder ander de familie Herckenrath teruggevonden. In het belang van onze eigen Westlandse geschiedenis moedigen wij dergelijke aankopen aan, maar voor advies en bij twijfel raadpleeg de mensen van de verschillende Historische Verenigingen, deze verenigingen zijn in bijna ieder dorp van het Westland wel actief.

Jaco houdt zich ook bezig met oude ansichtkaarten en die vervolgens tegenover de huidige situatie te plaatsen. Zie daarvoor zijn persoonlijke Facebookpagina.

De vraag waarmee we blijven zitten is; wie kent de kunstschilder P. Bruyn, waar woonde hij en zijn er meer werken van hem bekend?

Bron: dhr. Jaco Eeltink, internet en het stuk De Nederlands Hervormde kerk dat eind juni 2018 in Het Hele Westland verscheen. Heeft u ook een prent, schilderij of bijzondere foto van onze streek Westland? Mail dan naar pamvdvalk@gmail.com.

Het uitzicht over het water.
Een Brielse kerk.
De prent van de boerderij.