Timmermans en Poetin

Aan het gedrag van Timmermans inzake het klimaat en onze relatie met Rusland moeten wij helaas afleiden dat niet op de hoogte is en zich ook niet goed heeft geïnformeerd en ingelezen over deze twee belangrijke onderwerpen. Een bestuurder die onvoldoende kennis van zaken heeft, is heel gevaarlijk voor een land.

Zo heeft Timmermans al onherstelbare schade toegebracht aan de Nederlandse agrarische sector met de door hem veroorzaakte boycot van Rusland waardoor onze export naar het grootste land ter wereld nu voor een groot deel zo goed als stil ligt. Waarschijnlijk voor langere tijd omdat Rusland in snel tempo zelfvoorzienend aan het worden is en ons marktaandeel intussen door anderen is overgenomen.

'Onze export naar Rusland ligt zo goed als stil'

Dat het Westen bang moet zijn voor Rusland en niet andersom is een valse en gevaarlijke voorstelling van zaken. Twee keer eerder in de recente geschiedenis werd Rusland door het Westen aangevallen, door Napoleon en door Hitler met onvoorstelbare verwoestingen en met het verlies van miljoenen mensenlevens. Gedurende WO II vocht een deel van de inwoners van Oekraïne met de Nazi’s mee tegen de Russen die werden verslagen, met een verlies van 200.000 man. Nadat West-Europa werd bevrijd - vooral door de inzet van de Russen die daarbij opnieuw enorme verliezen leden aan manschappen en met gigantische verwoestingen door de terugtrekkende Duitsers - menen de Russen nu recht te hebben op een gedemilitariseerde zone van Noord- naar Zuid-Europa, voor de Russische grenzen. Dat Timmermans en nog enkelen van mening zijn dat het Westen ook maar iets te zoeken heeft in Oekraïne is een idee dat alleen maar ernstige problemen kan opleveren. Dat idee zou hij zeker niet hebben als hij had kunnen spreken met overlevende Duitse soldaten, die na de verloren slag om Stalingrad lopend terug naar hun Heimat moesten.

Als Timmermans de moeite zou hebben genomen om een flinke rondreis door Rusland te maken dan zou hij ook zijn bekeerd van zijn waanidee over de maakbaarheid van het klimaat. 

'Met Russen moet je voetballen, muziek maken en handel drijven'

Van de gigantische uitgestrektheid van Rusland kan iemand zich geen voorstelling maken als hij er niet is geweest en zeker niet als hij uit het kleine Nederland komt. De beste manier om met Russen om te gaan is met voetballen, muziek maken en handel drijven: tomaten ruilen voor gas. Als Timmermans zijn zin zou krijgen dan zitten we binnenkort zonder gas én zonder tomaten én in de kou want onze kachels gaan dan uit.


Arie N. van den Berg

Arie van den Berg is kweker van tomatenzaad, auteur van 'De Tomatentovenaar' en vooral Westlander met een eigenzinnige kijk op de tuinbouwsector.