Nederlandse vanille: Nieuwe, lokale, grote, verse vette vanillepeulen

Koppert Cress lanceert begin dit jaar een exclusief assortiment aan Nederlandse premium kwaliteit Planifolia-vanille; een orchideeënsoort die pas na drie jaar peulen geeft. Chefs en patissiers gebruiken het liefst vanille vanwege dé perfecte smaak. Een smaak die goed combineert met vele andere ingrediënten. Met het nieuwe assortiment van Planifolia Green, -Black en -Red ontstaan er talloze nieuwe mogelijkheden. 

Oorsprong

Vanille (Tlilxochitl) komt oorspronkelijk uit Mexico. In het oude Mexico werden de Totonaken, in de regio nu bekend als Veracruz, beschouwd als producenten van de beste vanille. De Maya’s en Azteken hadden een godendrank van chocolade en vanille ontwikkeld. De Spanjaarden waren hier zo gek van dat Hernán Cortés (conquistadores) de vanille en chocolade mee terug nam naar Spanje en het hiermee in Europa introduceerde. Met de introductie in Europa plantten de Nederlanders vanille in hun kolonies op Java, de Fransen op La Réunion, dat toen Île Bourbon heette en zijn naam gaf aan Bourbon vanille. Zij ontdekten hoe de bloemen kunstmatig, met de hand, bestoven konden worden, en dus ook buiten Mexico vanille kon worden gewonnen.

Rob Baan

"Vanilleteelten buiten, denk aan Madagascar, hebben een grotere kans beschadigd te raken door slechte weersomstandigheden zoals tyfoons. Diefstal is ook een probleem: de peulen worden regelmatig gestolen vanwege de hoge waarde. De peulen worden om deze redenen onrijp geplukt wat resulteert in de dunne ingedroogde stokjes die je in de supermarkt koopt. Dat wilden we beter doen, dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit."

Bron: Koppertcress.nl


Glastuinbouw gebruikt flink minder gewasbeschermingsmiddelen

In de glastuinbouw zijn tussen 2016 en 2020 flink minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gebruikte hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in kilo werkzame stof is met 37 procent afgenomen. Bij de meeste gewassen onder glas is ook het gebruik per hectare sterk afgenomen.

Bij de gewassen roos, aardbei en paprika daalde het middelengebruik per hectare met 50 procent of meer. Ook bij chrysant, gerbera, komkommer en tomaat daalde het gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen per hectare met meer dan 25 procent. Bij de potplanten ging het om een vermindering van 21,5 procent bij de bloeiende potplanten en 8,7 procent bij de groene planten.

In de cijfers van het CBS wordt alleen gekeken naar de gebruikte hoeveelheid kilogram gewasbeschermingsmiddelen. Dit zegt echter niets over de milieu-impact. Glastuinbouw Nederland pleit er al jaren voor dat voortaan niet meer naar kilo's moet worden gekeken, maar juist naar de milieulast per geoogst product.