Lucia de Jong wil niet verhuizen met Yogastudio Westland.
Lucia de Jong wil niet verhuizen met Yogastudio Westland. (Foto: PR)

Yogastudio Westland moet plaatsmaken voor Fitpark Heenweg

'Wij willen graag door op deze plek'

Corona bedreigde het voortbestaan van de yogastudio Westland, maar daar kwam oprichtster Lucia de Jong uiteindelijk goed doorheen. Nu heeft ze te maken met een nieuwe bedreiging: haar studio in ’s-Gravenzande moet plaats maken voor een Fitpark.

door Maartje Vis

Het besluit om op de locatie van het yogacentrum een Fitpark neer te zetten, is 11 januari genomen in de commissievergadering. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan een particulier initiatief van bewoners van Heenweg. De gemeente heeft het gebouw van de stichting Open Huis - waarin de yogastudio gevestigd is - gekocht. Dat betekent dat het huurcontract van Lucia per 1 juli niet verlengd gaat worden.

'Je wilt mensen laten bewegen en je laat anderen daarvoor stilzitten'

"Het is natuurlijk een prachtig initiatief. Mensen gaan meer bewegen en het is goed voor de sociale contacten," zegt Lucia, "maar als je vervolgens - om dat te realiseren - de yogastudio gaat sluiten waar al 150 mensen per week bewegen en daar hartstikke veel baat bij hebben, schieten ze hun doel voorbij." Lucia heeft het gevoel dat de initiatiefnemers zich er niet bewust van zijn dat er eigenlijk al wat gebeurt op die plek. "Je wilt mensen laten bewegen en ironisch genoeg laat je er andere mensen voor stilzitten."

Drive

Lucia heeft twintig jaar geleden haar yogastudio opgericht. Dit is haar jubileumjaar. Voor het negende jaar zit ze nu aan de Heenweg. Er worden diverse soorten yoga gegeven en ze organiseert yogareizen naar het buitenland. "Yoga is mijn belangrijkste drive om mensen te verbinden met zichzelf en met elkaar", zegt ze. Juist in deze coronatijd kan yoga extra veel betekenen voor mensen, vindt Lucia. "Ik merk dat ze goed hun balans kunnen vinden in zichzelf en dat ook uitstralen naar hun omgeving."

Optie

Ze heeft nog geen nieuwe geschikte locatie gevonden. In de commissievergadering werd aangegeven dat de gemeente wel wil kijken naar tijdelijke vervangende ruimtes voor haar yogacentrum. De brede buurtschool werd als optie besproken, maar dat is volgens Lucia totaal niet toereikend. "Overdag kunnen wij er niet in, omdat er dan les is. Ook is het veel te klein", aldus Lucia.

Andere ruimte

Lucia is bang nooit meer zo’n ruimte te vinden als die ze nu heeft. "Wij willen gewoon graag door op deze plek. Het is een fantastische plek met een geweldige ruimte. Het is goed bereikbaar. We hebben er heel veel in geïnvesteerd om het geschikt te maken en mensen zijn er enorm enthousiast over", zegt ze. "We worden misschien wel geholpen met het zoeken naar een andere ruimte, maar het is natuurlijk hartstikke moeilijk."

Multifunctioneel 

Meerdere partijen uit de gemeenteraad hebben al aangegeven de yogastudio niet te laten schieten. "Wij zijn groot voorstander van het Fitpark. Dit moet er dus ook komen. Echter, dit mag niet ten koste gaan van andere beweging, zoals yoga", aldus Benjamin Hofland van D66. "Wellicht zijn er mogelijkheden in de Maesemunde in ’s-Gravenzande of bij een van de sporthallen of -verenigingen of scholen in Westland", zegt Jenny Vermeer van CDA. "Multifunctioneel gebruik van gebouwen juichen wij van harte toe."

Lucia gaat binnenkort met één of twee wethouders in gesprek over de mogelijkheden die ze hebben. Het liefst wil ze op haar locatie blijven en dat het Fitpark daarbij komt. "Dan bereikt de gemeente pas echt hun doel om meer mensen in beweging te krijgen." Hoe het Fitpark er precies uit komt te zien, is nog niet bekend.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding