Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

700 leerlingen maken kunst voor Ku(n)stroute Zijpe aan Zee

SCHAGEN - Ruim 700 leerlingen uit het basisonderwijs van de gemeente Schagen hebben, onder begeleiding van een kunstenaar, kunstwerken gemaakt. Al deze kunstwerken zullen te zien zijn tijdens Ku(n)stroute Zijpe aan Zee van 10 t/m 26 juni op het strand van de gemeente Schagen.

De leerlingen uit de bovenbouw van de basisscholen zijn tijdens verschillende werksessies begeleid bij het maken van kunst. De begeleidend kunstenaars van deze editie zijn Beatrix Smit en Rutger Jan Bredewold. De kunstwerken van de leerlingen uit het basisonderwijs zullen bij De Stern in Callantsoog (expositielocatie Beatrix Smit) en Klavertje 4 in Groote Keeten (expositielocatie Rutger Jan Bredewold) tentoongesteld worden.

Kinderen aan de slag als kunstenaar

De deelnemende scholen zijn De Keerkring, De Vogelweid, SinEt Aloysiusschool, ’t Zwanenest, De Regenboog, Julianaschool, De Springschans, De Tender, St. Joseph, Frankendael, De Ark, Sint Jozefbasisschool, Zandhope en De Brug. De leerlingen van De Brug hebben “zandkriebels” gemaakt, onder begeleiding van Beatrix Smit. Elk kind heeft een eigen kunstwerk gemaakt, deze zullen samengevoegd worden en gezamenlijk vormen ze één groot kunstwerk. De leerlingen van De Brug vonden het leuk om iets te maken wat zij nooit zelf bedacht zouden hebben. Het samen een groot “ding” maken, werd ook leuk gevonden. Net als het bouwen en timmeren.

Programma Ku(n)stroute 

Tijdens Ku(n)stroute Zijpe aan Zee zullen rondom de tien strandpaviljoens in Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten kunstenaars uit heel Nederland hun kunstwerken exposeren. Aan elk paviljoen is een beeldend kunstenaar gekoppeld, die op het strand rondom het paviljoen en in sommige gevallen ook op het terras en binnen kunstwerken tentoon zal stellen. Naast beeldende kunst zijn er ook specifieke activiteiten en optredens die men kan bezoeken. Zo zijn er verschillende avonden met live muziek, zijn er vliegerdagen met bijzondere kunstvliegers (18 en 19 juni strand Sint Maartenszee) en zijn er themadagen zoals de Korendag (12 juni), Dag van de Dans (19 juni) en de Theaterdag (26 juni). Ook kan men deelnemen aan verschillende workshops, waaronder een schilderworkshop, fotografie en een workshop waarbij de deelnemers een beach raffia ketting gaan maken. Op vrijdagavond 10 juni zal om 19:45 uur Ku(n)stroute Zijpe aan Zee op theatrale wijze geopend worden. De opening start op het Dorpsplein Groote Keeten en zal op het strand eindigen. Deze unieke caleidoscoopvoorstelling is openbaar toegankelijk.

Ku(n)stroute Zijpe aan Zee wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. de vele vrijwilligers, kunstenaars, artiesten, strandexploitanten, de sponsoren en fondsen, waaronder de gemeente Schagen, KCARS, het VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds NH, Triade Huis voor de Kunsten, Rabobank Kop van NH, OFS en lokale ondernemers.

Kinderen werken samen aan één groot kunstwerk
Afbeelding
Afbeelding