Ria Wellenberg en Cor Floris schrijven brieven voor Amnesty International.
Ria Wellenberg en Cor Floris schrijven brieven voor Amnesty International. (Foto: Ed Bausch)

Write for Rights nog tot woensdag: ‘Wilt u clementie tonen?’

Algemeen

HEILOO - Een huiskamer. Dat mocht de Witte Kerk ook wel zijn, vond Isabelle Vermeij bij haar aanstelling als coördinator bij de Witte Kerk. Nou, vorige week zat ze daar niet ver vanaf. Sowieso is de kerk alle woensdagen open voor aanloop, vaak met muziek of andere gebeurtenissen. Dat is al een mooie prestatie. Afgelopen week kwamen behoorlijk wat dorpsgenoten brieven schrijven. Oproepen aan ministers en presidenten ver weg. “Die misschien op een moment denken: ‘Zo wil ik niet de geschiedenis ingaan’ en dan iemand vrijlaten. Dan heeft dit schrijfwerk ergens een keer effect”, zeggen brievenschrijvers Ria Wellenberg en Cor Floris.

i.s.m. Ed Bausch

Schrijfactie gemist? Doe vandaag nog online mee!

Heb je de schrijfactie van vorige week gemist en wil je wel graag meedoen met Write for Rights? Doe dan mee met de online schrijfactie. Het is heel eenvoudig: vul je gegevens in op de website en klik op verzenden. Amnesty regelt daarna de verzending voor jou. Zo draagt jouw online brief dus ook echt bij aan de postzakken vol brieven waarmee we autoriteiten onder druk zetten. Snel én effectief.

Brieven en kaarten voor Amnesty kunnen nog tot woensdag 14 december tussen 11.00 en 16.00 uur ingeleverd worden in de Witte Kerk. Amnesty International telt donaties voor portokosten zeer op prijs. 

Tweede Amnesty-schrijfdag succesvol want broodnodig

“Toon clementie.” Dat is kort samengevat wat in de brieven wordt gevraagd. Eigenlijk een rare vraag, want degenen die worden vastgehouden hebben vaak niet meer ‘misdaan’ dan een vingertje opgeheven tegen het harde regime, waaronder hun land gebukt gaat. Of ze kwamen op voor het milieu in hun omgeving, of voor hun sexuele identiteit, of ze droegen hun hoofddoek een keer niet, of net niet ‘goed’…De opkomst van het aantal brievenschrijvers woensdag was een succes. Een vreemd soort van succes. Want het is broodnodig dat overal ter wereld de brieven worden geschreven. Het worden zo stapels van duizenden brieven die ergens op een tafel belanden, onder ogen die er misschien door gaan twijfelen. Brieven aan kwalijke regimes waar ook ter wereld, om zo te proberen onterecht gevangen gezette mannen en vrouwen misschien vrij te krijgen, hen verder martelingen te besparen, te proberen de valse aanklachten tegen hen van tafel te krijgen, zodat ze hun leven weer met enige vrijheid zouden kunnen oppakken. “Wat een geluk dat wij hier kunnen leven, zonder al die onderdrukking door dictators.” Die verzuchting zoemt door de zaal, ook door jezelf als je de schrijnende informatie van Amnesty ziet over onterecht aangeklaagden en de ellende die hun familieleden daardoor overkomt.

‘Ik zie je, ik denk aan je’

Anna Datthijn gaat regelmatig schrijven in Alkmaar, waar al vijftig jaar bijna iedere maand ergens een Amnesty schrijfavond is. Nu ze hier een deel van de dag in de Witte Kerk meemaakt heeft wil ze zich wel sterk maken om ook in haar eigen dorp weer meer schrijfavonden voor elkaar te krijgen. “Maar het is nog een hele organisatie hoor, dus wie wil helpen is welkom om mij te bellen op tel.: 0611318951. Je kunt ook kaarten sturen direct aan onterecht-gevangenen. In sommige landen komen die aan. Voor die mensen is het zo belangrijk, een seintje van iemand ergens ter wereld, die zegt: ik zie je, ik denk aan je. Het kan hun houvastje zijn.” Schrijven kan overal, in huiskamer de Witte Kerk of in je eigen huiskamer, een ochtend samen met anderen. Kijk ook op amnesty.nl en zie de mogelijkheden om plukjes hoop te bieden aan mensen die gewoon willen leven, met hun gezinsleden.

De tekst loopt dor onder de afbeelding>>


“Toon clementie.” Dat is kort samengevat wat in de brieven wordt gevraagd. (Foto: Ed Bausch)


Write for Rights. (Foto: Ed Bausch)