Kinderboekenschrijver Tosca Menten en haar beroemde personage Dummie de Mummie.
Kinderboekenschrijver Tosca Menten en haar beroemde personage Dummie de Mummie. (Foto: Brandeisfotografie)

Enorm veel (voor)leesplezier op de Troelstraschool

Shirley Brandeis

NIEUW-WEST - Lezen is leuk. Dát is de boodschap op de Pieter Jelles Troelstraschool in Geuzenveld. De ouders die de schoolbibliotheek runnen, organiseerden een hele bijzondere dag vol lees- en voorleesplezier. “Mag ik iets vies zeggen?”

Uren kan ze praten, maar ze heeft een uur. Daarom praat Tosca Menten snel. Want het vak van kinderboekenschrijver is ge-wel-dig, dus er is veel te vertellen, vertelt ze aan de leerlingen van groep 6, 7 en 8 in de sfeervolle ontmoetingsruimte op school. Als een popster staat Menten voor het publiek. Een diapresentatie laat zien waar Dummie de Mummie, een van de bekendste hoofdpersonen uit haar enorme oeuvre, allemaal is geweest. “Als hij in mijn boek naar een land reist, moet ik daar zelf ook naartoe, zodat ik weet waarover ik schrijf,” legt de schrijver uit. Of er een vervolg komt op de al uitgebreide reeks van Dummie, die een mummie is, wil een leerling weten. Ja. En hoe je dat nou doet, een boek schrijven. “Het is net diarree,” aldus Menten, die vlak voor ze dit uitspreekt vraagt of ze iets vies mag zeggen. “Ik maak graag poepgrapjes.” Om vervolgens uit te leggen dat schrijven voor haar betekent “gaan zitten en dan komt het. Net als diarree!” En wat als die diarree niet komt, wil een leerling weten. Als ze niets weet te schrijven. “Dan word ik heel chagrijnig. Daar kunnen mijn kinderen over meepraten.”

Boren in chocola

Een uur eerder was de ster van de dag illustrator Kees de Boer. Voor de neus van de middenbouwleerlingen tekent hij een monster dat je in het echt niet tegen wilt komen. De Boer tekende veel in zijn leven en is onder andere bekend van de Heksje Lily-reeks, Agent en Boef, Grapman en meer recent ‘Maar eerst ving ik een monster’, dat Prentenboek van het Jaar werd. Ook Menten ontving prijzen en heeft er een paar mee in haar tas, waaronder een spuuglelijke en een kapotte. Ze laat ze tot hilariteit van de zaal zien, als ook een filmpje over boren in chocola, het onderzoekje dat ze deed voor een van haar nieuwste boeken, De Chocoladetandarts. Een boek over vreemde beroepen zoals papegaaienlogopedist, bacteriejager en dus die chocoladetandarts.

Wereldburgerschap

Alle bovenstaande en nog veel meer boeken kunnen de leerlingen lenen in hun eigen schoolbibliotheek, gerund door een groep trotse ouders. “Het is fijn om bij de school van je kinderen betrokken te zijn,” vertelt schoolmoeder Miriam Warringa. Dat betekent in haar geval onder andere het helpen opzetten en op orde houden van de bibliotheek. “We willen kinderen hiermee nog meer aanmoedigen te lezen.” Want lezen is leuk en goed voor de ontwikkeling. “Dankzij de vrijwillige inzet van de ouders van de bibliotheek kunnen de kinderen elke dag daar terecht om een boek te lenen,” vertelt schooldirecteur Michiel van Barreveld tijdens een rondleiding door de school. 

Wijzend naar Menten en De Boer in de ontmoetingszaal: “We willen de stad de school binnenhalen. En vice versa ook met de leerlingen de wijk in.” Amsterdams wereldburgerschap leidt tot bewuste, zelfstandige mensen, die de wereld om zich heen begrijpen en die begrepen worden. En begrijpen begint met taal en dat weer met leesplezier. Van Barreveld: “Daar zetten we fors op in op onze school. Samen met de ouders. Je hebt immers hetzelfde doel: dat het goed gaat met de kinderen.”
Dat lezen niet alleen goed is voor de woordenschat en taalontwikkeling, maar ook gewoon heel erg leuk, is deze taaldag op de Troelstraschool in alle groepen te merken. Terwijl Menten met een echte Dummie de Mummie de bovenbouwkinderen vermaakt en prikkelt, doet theatermaker Merijn van Beusekom van Studio Sjeu dat voorlezend bij de kleuters. Geen stil luisterende groep vier- en vijfjarigen, maar een gezellige drukte is het in de klassen, want voorlezen is vandaag vooral erg meedoen met het verhaal. Het humoristische ‘Het boek dat niet gelezen wil worden’ leent zich daar goed voor, want letters verdwijnen, het boek probeert weg te vliegen en is daardoor in 2020 bekroond tot Kinderboek van het jaar.
Schoolouder Afaf El Faddali is deze dag een van de ouders die de onderbouw begeleidt. “Als je als ouder betrokken bent bij de school, heeft dat een positief effect op je kind en het algeheel welbevinden op school,” zegt ze met een knikje naar haar zoon. “Betrokken ouders maakt betrokkener kinderen die met plezier naar school gaan en dat komt hun leerprestaties ten goede.”

Even voetballen

Een school vol bekroonde en geprezen boeken en hun makers, dát doet Jeroen Spanbroek, bestuurder bij STWT (Stichting Westelijke Tuinsteden) goed als hij op zijn werkdag even een kijkje komt nemen, aangetrokken door de bijzondere gasten van deze dag. Sinds wanneer de illustrator een bril draagt, vraagt een leerling uit groep 5 ondertussen, terwijl ‘showmaster' Sebastiaan de Leng, vader van twee kinderen op school, met de microfoon van leerling naar leerling snelt. De Boer maakt er een rekensom voor de hele klas van. En wat hij doet als een tekening mislukt? "Dan is dat dus een tekening die jullie lezers niet snappen. Ja, dan baal ik en ga ik even voetballen.” Spanbroek knikt. "Zó krijgen kinderen zin in lezen!” Zeker in een tijd waarin er veel verleiding en afleiding is, is het goed om de leesmotivatie extra aan te moedigen, vindt de bestuurder. "Dit is betekenisvol leren. Met een echte illustrator en schrijver op school!”