Samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam en het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland bij de registratie van vluchtelingen.
Samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam en het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland bij de registratie van vluchtelingen. (Foto: aangeleverd)

Amsterdam en Rode Kruis verwelkomen vluchtelingen

AMSTERDAM - Door de crisissituatie in Oekraïne zijn meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Sinds vorige week hebben de vluchtelingen ook Amsterdam bereikt. In samenwerking met de Gemeente Amsterdam start het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland verschillende opvanglocaties op, die huisvesting bieden aan enkele honderden Oekraïners.

Districtsmanager Suzanne Segaar van het Rode Kruis: “Het is op dit moment nog onduidelijk hoeveel mensen uit Oekraïne naar Nederland zullen komen, maar we zien vooral veel vrouwen en kinderen die opvang zoeken in onze stad. We werken al dagen met man en macht om de organisatie voor de opvanglocaties in goede banen te leiden en de Oekraïners een warm welkom te geven.

Opvangplekken

Alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland hebben het verzoek van de Rijksoverheid gekregen om in elk geval duizend tot tweeduizend opvangplekken te regelen, voor in totaal 50.000 mensen uit Oekraïne. Het is de taak van de Gemeente Amsterdam deze locaties op te starten, waarna deze worden overgenomen door organisaties zoals het Leger des Heils, HVO Querido, De Regenboog Groep en het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland."

Een hostel in Zuidoost opende vorige week de deuren voor ruim 140 Oekraïners en hun huisdieren. Vanaf deze week heeft het Rode Kruis de gehele organisatie overgenomen. Een hotel in Zuid ging afgelopen vrijdag open voor 104 vluchtelingen.

Helpen 

Vrijwilligers van het Rode Kruis helpen bij de registratie van vluchtelingen, het uitdelen van maaltijden en het bieden van een luisterend oor. Om de vluchtelingen naar de opvanglocaties te vervoeren, werkt het Rode Kruis samen met de politie. Bussen van Begeleid vervoer staan klaar op Amsterdam Centraal Station om Oekraïners naar beschikbare opvanglocaties in het hele land te vervoeren. De afgelopen dagen hebben de vrijwilligers van het Rode Kruis al ruim 240 mensen vervoerd. 

Ook helpen kan door geld doneren. Elf samenwerkende hulporganisaties slaan de handen ineen onder de naam Giro555. Met het ingezamelde geld kunnen de mensen in Oekraïne en omliggende landen worden voorzien van noodhulp. Spullen verzamelen. Op de website van Vluchtelingwerk is een aantal links verzameld die verwijzen naar verzamelpunten, zie www.vluchtelingenwerk.nl. Kijk voor meer informatie op www.werkenbijhetrodekruis.nl of mail ijanssen@redcross.nl.