Deelnemers aan de kunstexpositie van Creatief Rijnwoude tonen hun werk: vlnr Feline Hoogervorst, Hans Kromhout, Anja Olijhoek, Simon Kralt en Nel Rijnsburg
Deelnemers aan de kunstexpositie van Creatief Rijnwoude tonen hun werk: vlnr Feline Hoogervorst, Hans Kromhout, Anja Olijhoek, Simon Kralt en Nel Rijnsburg (Foto: Morvenna Goudkade)

Kunstexpositie in De Som: ‘Abstract best spannend’

Nieuws

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK- Van verliefde parkieten tot een stilleven met plakband. Van botanische bloemen tot een experimenteel abstract. Zaterdag 19 februari, bij de opening van de allereerste tentoonstelling in Dorpshuis De Som, knalt de kunst van de muren. De exposanten, tussen 12 en 82 jaar, zijn supertrots. Kunstproject Creatief Rijnwoude, onderdeel van Actief Rijnwoude, is een groot succes. Ondanks corona.

Morvenna Goudkade

Het was een hoop improviseren, stoppen en opnieuw beginnen, maar nu staat Creatief Rijnwoude als een huis. Een voormalig schoolgebouw aan de Joseph Haydnlaan is omgetoverd in Dorpshuis De Som. Daar zijn al een tijdje teken- en schildercursussen en nu is er dan de eerste expositie. 

Niet natekenen, zelf bedenken

“We hebben hard gewerkt om destijds in deze oude school een ruimte in te richten voor creatieve activiteiten”, vertelt Karin Strijk, vanuit de organisatie. “In september 2020 zijn we begonnen, maar twee maanden later moesten we alweer stoppen vanwege coronamaatregelen. Vorig jaar ging het ook op die manier: even een paar maanden open en dan weer sluiten. Maar nu draaien we weer en hebben we onze eerste cursussen afgesloten met een mooie expo.” Haar collega Hetty van Veen is ook blij. Ze maakt een praatje met Jos Timmermans, manager van Actief Rijnwoude.

Anja Olijhoek (35) woont in Hazerswoude-Rijndijk en volgt cursussen in De Som. “Ik ben bezig met tekenen en schilderen. Ik vind het fijn om het hier te doen, thuis kom ik er niet aan toe”, zegt Olijhoek, in het dagelijks leven docente bloem & design. “In mijn werk ben ik ook creatief bezig, maar dit is toch anders. Ik doe hier echt dingen die nieuw zijn voor mij, abstract schilderen bijvoorbeeld.” Het is experimenteren, vindt ze. “Bij abstract heb je geen houvast. Je moet maar zien wat er gebeurt. Dat is best spannend, maar ik merk dat ik door het schilderen ook rust krijg in mijn hoofd.” Haar werk is nog niet helemaal af, zegt ze. Maar ja, wanneer is een werk wel af? “Bij abstract is dat echt op gevoel.”

De jonge Feline Hoogervorst exposeert ook, zij heeft een jeugdcursus gevolgd. “Dit is mijn eerste expositie”, vertelt de 12-jarige. “Ik vind het heel erg leuk. De parkietjes heb ik zelf bedacht. Ze hebben veel kleur, daar houd ik van. De snaveltjes tegen elkaar, dat vind ik lief. Ik heb er hartjes bij geschilderd.” Ze wilde per se zelf iets bedenken, zegt ze, niet iets natekenen. “Dat voelt dan toch alsof je iets na-aapt. Dan voel je jezelf niet echt bijzonder.”

Dorpsgenote Nel Rijnsburg is een stukje ouder, zij wordt 82, maar ze geniet net zo van het schilderen als haar jeugdige collega. Ze exposeert met twee werken: een landschap en een aquarel met botanische bloemen. “Schilderen geeft mij veel ontspanning”, vertelt Rijnsburg. “Ik doe het vooral in de wintermaanden, want in de zomer heb ik het te druk met mijn tuin.”

Intussen lopen genodigden langs de schilderijen en komen ook bezoekers van de inpandige bibliotheek een kijkje nemen. Simon Kralt en Hans Kromhout (beide 67) maken even een praatje. Allebei doen ze mee met de expo. “Ik moest wel wennen”, vertelt Kralt, die exposeert met een zeilschip. “Ik ben gewend aan technisch tekenen, vanuit mijn werk. Maar dat moest ik hier loslaten. Bij kunst gaat het om vloeiende lijnen.” 

Kromhout maakte een stilleven met plakband en appel. Aparte combinatie? “Toevallig bij de hand, haha.”

Docente Conny van Daalhoff-Kruithof is trots op haar cursisten. “Het is een heel gevarieerde tentoonstelling geworden. Bij mij mogen ze kiezen met welk materiaal ze willen werken, ook als ze allemaal wat anders willen. Wel leg ik uit dat techniek zeker belangrijk is, de basis ligt bij goed leren tekenen, ook voor schilderen.”