Het Floragebouw in Boskoop raakte vrijdag beschadigd door een omvallende boom. De oude linde maakte deel uit van een bijzondere bomencollectie in het naastgelegen Guldemond Plantsoen.
Het Floragebouw in Boskoop raakte vrijdag beschadigd door een omvallende boom. De oude linde maakte deel uit van een bijzondere bomencollectie in het naastgelegen Guldemond Plantsoen. (Foto: Morvenna Goudkade)

Storm Eunice zet regio Groene Hart op zijn kop: voornamelijk boomschade

REGIO- Het Groene Hart heeft flink wat moeten verduren tijdens de ramkoers van storm Eunice. De storm die vrijdag het hele land op zijn kop zette, is de zwaarste in vier jaar in Nederland. Dat bleek ook met gemeten windstoten van 145 kilometer per uur. Het zorgde voor een code rood in het Groene Hart en veel losse dakpannen en omgevallen bomen. 

Kay van den Ende & Morvenna Goudkade

Dat het menens was, bleek uit het statement dat de politie Alphen aan den Rijn online maakte in verband met drukte op het alarmnummer. "De politie en brandweer doen er alles aan zo snel mogelijk hulp te bieden. Als mensen door het noodweer in gevaar komen, krijgen hun meldingen voorrang op andere hulpverzoeken”, aldus politie Alphen. De Veiligheidsregio Hollands Midden zei dit over de kwestie: "De Meldkamer in de VRHM ontvangt veel meldingen en is daardoor overbelast. Bel 112 alleen bij acuut gevaar." Ook ontving iedereen in Nederland een NL-Alert van de politie over het overbelaste noodnummer.

Bij Flora Boskoop ging het 's middags mis. Het rijksmonument, dat na restauratie een horeca/cultuurbestemming heeft, is beschadigd door een omvallende boom. Deze stond in het naastgelegen Guldemond Plantsoen, met behalve het beroemde Rosarium ook een bomencollectie. 

“Rond half vijf ’s middags zagen onze gasten de boom opeens vallen”, vertelt Edwin Dufais van Flora. “Iedereen stond meteen voor de ramen.” Zelf was hij ook aanwezig. “Snelle inspectie wees uit dat de boom de dakrand heeft beschadigd. Onze olijfboom en diverse terrastafels hebben het niet overleefd. Maar gelukkig was er geen levensbedreigende situatie. We hebben snel takken weggezaagd, omdat de boom onze nooduitgang blokkeerde.”

'Rond half vijf ’s middags zagen onze gasten de boom opeens vallen'

De oude lindeboom behoorde tot de originele aanplanting van het Guldemond Plantsoen, vertelt Boskoper Jan den Haan. Hij is blij dat de schade meevalt en er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd. “Deze boom was ziek en niet meer te redden. Ik hoop wel dat er een lindeboom wordt teruggeplant.” Elders in Boskoop ontstond schade aan de Rozenburcht, waar de historische gevel naar beneden kwam. 

Meerdere scholen en winkels in het Groene Hart besloten vanwege de storm de deuren eerder te sluiten, zoals het Scala College en bibliotheek Rijn en Venen in Alphen.

Dat de harde wind voor problemen kon zorgen was in Alphen aan den Rijn snel duidelijk, vooral voor de bewoners in de Kalkovenweg. Daar was een dak van een woning losgeraakt en op een tankstation beland, meldde 112HM.nl op Twitter. De brandweer slaagde erin om de situatie snel veilig te maken. Ook vermelden zij dat de brandweer het druk had in de Steekterweg in Alphen. Daar was een woonboot aan één kant losgeraakt. 

Ondanks vele waarschuwingen om niet de weg op te gaan, besloot volgens 112HM.nl de bestuurder van een bakwagen dat wel te doen. Op de N11 was het schrikken voor de bestuurder toen zijn wagen omver waaide. De bestuurder is er met de schrik vanaf gekomen en hoefde niet naar het ziekenhuis.

Door een vrachtwagen die van de weg geraakt was en op zijn kant was gekomen, was de Gemeneweg in Hazerswoude-Dorp tijdelijk afgesloten. Hulpdiensten kwamen snel ter plaatse waarna de brandweer de bestuurder overdroeg naar de ambulance.

Ook in de gemeente Nieuwkoop was er zichtbare schade. Bij Tennisvereniging Ter Aar is de terrasoverkapping losgeschoten en in zijn geheel over de kantine gewaaid en op baan 4 terechtgekomen. Ook waren er veel omgevallen bomen. Even na 21.00 uur trok het KNMI de code rood in.