Feest in het Boomkwekerijmuseum in Boskoop

BOSKOOP - De tijdelijke expositie ‘Van graaf naar robot' is afgelopen week feestelijk geopend in het Boomkwekerijmuseum. Zoals de voorzitter van het Boomkwekerijmuseum, Michiel Gerritsen, zei in zijn welkomstwoord: "Het is extra feest, een nieuwe expositie en voor het eerst in twee jaar zoveel mensen tegelijk in het museum”.

Met de expositie doet het museum mee met de viering van achthonderd jaar Boskoop en de boomkwekerij. Het doet dat vanouds al in zijn permanente, maar nu ook in zijn tijdelijke expositie. "Stelt u zich eens voor wat u zou zien als u in de jaren vijftig van de vorige eeuw zou zijn geëmigreerd en nu uw oude dorp zou bezoeken. Zou u het nog herkennen? Waar zijn de vollegrondskwekerijen met hun divers sortiment? Wordt de graaf nog wel gebruikt? En waar is de bomenzoeker die in zijn kenmerkende leren jas op zijn Berinibromfiets de kwekerijen afrijdt op zoek naar de beste planten voor zijn baas?"
Enorme kassen belemmeren het uitzicht waar u vroeger zo van genoot. In de kassen ziet u rijen potten en containers met grote aantallen planten van één soort. De kruiwagen is vervangen door de lopende band, de bleekschop door automatische beregening. Gewasbescherming gebeurt selectief en doelgericht. Met steeds minder mensen wordt hetzelfde, zelfs meer werk verzet. In ‘Van graaf naar robot' wordt teruggekeken naar het werk in de boomkwekerij vroeger en nu. Er wordt verteld hoe mechanisatie en automatisering de boomkwekerij langzaam maar zeker veranderen. "Een wand met oogstrelende foto's van gewassen toont hoe het sortiment in de loop der eeuwen verbreedde en weer versmalde." De expositie is te zien tot en met 29 oktober.