Afbeelding
(Foto: Corrie Leenhouts)

Wandelingen bij Noord

NOORD - Om mooi te wandelen hoef je niet naar bos, hei of duin, het kan ook prachtig rond Noord. Vorig jaar, in coronatijd, beschreef John Jansen van Galen in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad 17 wandelroutes door Noord, dit jaar neemt hij onze lezers mee op wandelingen om Amsterdam heen. 

Aflevering 5: de Pontenroute 

Bij wandelen rond Amsterdam-Noord hoort ook dat je het IJ eens oversteekt naar wat veel Noorderlingen nog altijd hardnekkig ‘de stad’ noemen. Weinig groen dus dit keer, maar water des te meer.

Op pad! We volgen de Adelaarsweg met zijn stoere bakstenen huizen en zelfs een complete dakpannenmuur. Fluitenkruid bloeit volop in de bermen van het fietspad, ook bij een wit Amsterdammertje, het grafmonument voor Theo Stevers. Bij Sophia’s Café Italiano in de kiosk bij de IJpleinpont drinken we haar fameuze koffie.


Noorderlingen hebben doorgaans een hekel aan de liefkozende aanduiding ‘pontjes’, en terecht, want het zijn in werkelijkheid enorme bakbeesten. Aan de overzijde van het IJ is de aanlegplaats van de IJpleinpont onlangs verplaatst en grondig vernieuwd.

Links van ons liggen hier riviercruiseboten afgemeerd, vóór ons is het Muziekgebouw, maar wij gaan rechts onder het spoor door naar de Dijksgracht, een rafelrand van de stad die nog gespaard gebleven is, met fantasievol opgetuigde woonboten die Eben Haézer, Volharding en Hoop op Welvaart heten, met terrasjes aan de overkant, waar een houtkachel staat tussen brem en akelei, en met ‘duiventorens’.


Dan gaat het over de Jan Schaeferbrug, het Java-eiland op met zijn hotel Batavia en zijn pittoreske nepgrachtjes, waarna we op het Azartplein weer de pont nemen. Op het IJ ligt een klein cruiseschip afgemeerd, de Deutschland met thuishaven (goedkope vlag!?) La Valletta; een oranje pendelbootje brengt de passagiers naar de binnenstad. We varen langs de uitbundig stoomwolken uitstotende fabrieken van Albemarle en doorkruisen. Eenmaal weer in Noord, een ruig en ongepolijst (maar hoe lang nog??) industrieel gebiedje dat is genoemd naar een Afrikaanse watervogel die hier in enorme grootte waakt over het IJ: de hamerkop.

Tenslotte lopen we door de karakteristieke architectuur van de Vogelbuurt, nederig maar zo op het oog genoeglijker dan de meeste nieuwbouwbuurten.

Lengte 7 km, 1u 3 kwartier



Routebeschrijving 

Start bij station Noorderpark (bereikbaar per bus 34 of 35, per fiets of met de auto). Met het gezicht naar het station linksaf en dan rechtsaf het fietspad volgen. Onder een weg door en met het fietspad mee naar rechts over de IJ-tunnel heen. Op T-kruising rechtsaf naar IJpleinpont. Aan de overkant links langs het water, aan het eind trap op en linksaf. Dan weer een trap af, even links en rechtsaf onder spoor door naar Dijkspark/Dijksgracht. Deze volgen en aan het eind (Kattenburgerstraat) linksaf. Bij stoplichten oversteken en rechtdoor de Schaeferbrug op. Aan de overkant meteen rechts de trap af en rechts langs het water. Verderop links langs Brantasgrachtje en rechts langs het IJ. Nu eerste rechts (Lamangracht) en aan het eind links. Rechtdoor Bogortuin, voetpad langs water en aan het eind linksaf naar de pontsteiger. Aan de overkant (terug in Noord) meteen linksaf, voetpad en met links het water blijven voortgaan. Met een bocht naar rechts en na slagboom linksaf Aambeeldstraat. Rechtdoor Schaafstraat, rechtsaf Meeuwenlaan oversteken, Wielewaalstraat in. Linksaf Fazantenweg, tweede rechts Eendenstraat en u bent terug bij het metrostation.

Afvaarten: van het IJplein doorgaans om de 10 minuten, van het Azartplein om de 20 minuten.

Horeca onderweg: Café Italiano, Hanneke’s Boom, Mediamatic, De Zuid, Verbroederij.