Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

In Noord helpt men elkaar naar werk


Eerder vertelde ik in deze column al over het programma Aan de slag in Noord, een echt Noords banenplan, waarbij we een brug willen bouwen tussen mensen die op zoek zijn naar werk en bedrijven die op zoek zijn naar werknemers. Dat klinkt makkelijker dan gezegd, want op het eerste gezicht denk je: ‘Dat moet toch gaan lukken, zeker in de huidige arbeidsmarkt.’ Maar zo eenvoudig ligt dat niet altijd, helaas.

Mismatch

In Noord is er sprake van een ‘mismatch’; de werkgelegenheid groeit enorm, terwijl de werkloosheid er hoger is dan in andere delen van de stad. Het gaat hierbij vaak, vanwege allerlei redenen, om mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt. Een jongere die zonder startkwalificatie (minimaal MBO-diploma op niveau 2) van school is gegaan en daardoor moeilijker werk vindt. Of een ouder iemand die zijn of haar baan verloren is, heeft soms echt moeilijkheden om weer aan de slag te komen en kan daarbij een steuntje in de rug gebruiken. Of een statushouder die staat te popelen om te gaan werken, maar onvoldoende aansluiting krijgt 

of voor wie de opleiding in het land van herkomst onvoldoende aansluit.

ImPower

Gelukkig zijn we hier nu dus echt mee aan de slag gegaan in Noord. Zo was ik afgelopen week op bezoek bij ImPower. Werkzoekende Noorderlingen uit verschillende doelgroepen worden hier opgeleid tot professioneel jobcoach en ondertussen helpen zij andere werkzoekenden aan het werk. Zij weten van de ervaringen van werkzoekenden, want zij waren zelf ook langere tijd op zoek naar werk en dat geeft meteen een vertrouwelijke 

band. Zo snijdt het mes aan twee kanten; werkzoekenden krijgen een opleiding en werk en zij helpen andere werkzoekenden weer aan de slag te gaan. ImPower Noord draait nu al bijna een jaar en binnenkort start er weer een nieuwe groep Noorderlingen als jobcoach. De interesse is groot. 

Naast dat er veel mensen door ImPower ondertussen geholpen zijn, is de enorme interesse voor het tweede jobcoach traject meteen ook een kers op de taart. Zo helpen we elkaar in Noord, op weg naar werk!

Esther Lagendijk