Eén van de kunstwerken gemaakt in de Bonte Zwaan in het Westelijk Havengebied.
Eén van de kunstwerken gemaakt in de Bonte Zwaan in het Westelijk Havengebied. (Foto: aangeleverd)

Vijf kunstenaars geven hun Blik op West

Algemeen

WEST - Vijf Amsterdamse kunstenaressen gaan de omgeving van de Baarsjes verkennen en laten zich er door inspireren. Eerder hebben zij mensen, de omgeving, de natuur en gebouwen van de Rivierenbuurt/Zuid en het Westelijk Havengebied vastgelegd op papier en doek. Nu is dus de Baarsjes aan de beurt.

Ze gaan deze week werken bij Midwest. Daar gaan ze tekenen, schilderen, schrijven of laten zich inspireren door de vormen van de buurt. Op deze manier krijgen ze beeld van de buurt.

Eigen manier

Ieder van hen doet dat op zijn eigen manier. Aan het einde van de week zijn de resultaten te zien in Midwest, Cabralstraat 1, op vrijdag 17 juni van 16.00 tot 20.00 uur en zaterdag 18  en zondag 19 juni van 12.00 tot 17.00 uur.

De volgende kunstenaars doen mee. Beeldmaker Linda Rusconi tekent met een kroontjespen en met een kwast. Ze kijkt graag naar mensen, huizen en dieren. Ze observeert zichzelf en de bakstenen in een gebouw. Alles is een tekening. Als bewoner van de Baarsjes gaat ze nu met een nieuwe blik de buurt onderzoeken en tekenen.

Kwetsbaarheid

Melissa Halley laat zich inspireren door de vele aspecten van de natuur. Niet alleen door de schoonheid, maar ook door de kwetsbaarheid en het eindige. De natuur, het leven zelf, is in een constante staat van metamorfose. Melissa maakt voornamelijk aquarellen en linoprints.

Edith Brouwer is linokunstenaar en schrijver. Een half jaar geleden verscheen bij uitgeverij Orlando haar debuutroman De letterkast, over het leven en werk van de Amsterdamse kunstenares Fré Cohen (1903-1943). Rondom het boek maakte zij een serie linoleumdrukken. Inmiddels is Edith begonnen aan een nieuw boekproject. Het speelt zich deels af in Amsterdam-West na de Tweede Wereldoorlog. Edith wil graag in contact komen met mensen die tussen 1941 en 1986 in Amsterdam-West woonden, met name in de buurt van de Geuzenkade.

Figuratief werk

Marja de Bruijn is kleibordkunstenaar en behangschilder. Deze technieken stellen haar in staat om gelaagd figuratief werk te maken. Ze vindt inspiratie in haar omgeving, in mens en dier, is bijzonder geïnteresseerd in patronen en motieven en probeert haar favoriete kunststroming art nouveau/jugendstil in dit alles een plaats te geven. Ook is ze begonnen met het maken van digitale kunst, waar ze hoogwaardige giclées van laat drukken. Voor deze expositie werpt ze een nieuwsgierige blik in de buurt.

Leuke plek

Saskia Lensink gebruikt haar directe woon- en werkomgeving als inspiratiebron voor haar schilderijen. Zowel de natuur als de stad legt ze vast op het doek. Ze neemt verf, doek, kwasten en schildersezel mee op de fiets, zoekt een leuke plek en schildert wat ze ziet. Voor deze editie van Blik op de buurt gaat ze de gebouwen van de Baarsjes schilderen: het Mercatorplein, het Sieraad, de Slatuinenweg, er zijn voldoende onderwerpen die zij wil gaan schilderen. Nu maar hopen dat er voldoende schilderdagen in een week zitten om dromen waar te maken.

De kunstenaars zijn de gehele week aan het werk in en om MidWest. Ze zijn te volgen via social media: #BlikOpWest.