Afbeelding
(Foto: )

Rondleiding met gebarentolk bij Molen de Otter

WEST - Dit jaar staat Open Monumentendag Amsterdam in het teken van duurzaamheid in het weekend van 10 en 11 september 2022. Als voorproefje van het monumentenweekend openen op zondag 19 juni vier molens door heel Amsterdam gratis hun deuren voor bezoekers: Molen van Sloten, Molen de Otter, Krijtmolen d’Admiraal en de Gaaspermolen.

Bij molen De Otter kan er op 19 juni tussen 12.00 en 14.00 uur een rondleiding gevolgd met een gebarentolk.

Tras gemaakt

Van oudsher draaien molens op natuurlijke energiebronnen als water en wind, maar ook nu bieden deze molens innovatieve oplossingen. Zo wordt in Krijtmolen d'Admiraal, tras gemaakt: een ouderwets herbruikbaar bouwmateriaal dat vroeger werd gebruikt in plaats van cement. Ook Molen de Otter zet in op hergebruik, bijvoorbeeld de verwerking van houtsnippers tot zeep.

Molens zijn duurzaam in aard en gebruik. Het Gilde van de Vrijwillige Molenaars, dat dit jaar 50 jaar bestaat, brengt het ambacht van molenaar extra onder de aandacht. Een beroep dat inmiddels officieel is erkend als immaterieel erfgoed door UNESCO.

De Nederlandse Gebarentaal (NGT) is sinds 2021 een officiële taal in Nederland. Daarom staat er voor de eerste keer een gebarentolk bij Molen de Otter om rondleidingen te geven aan dove en slechthorende bezoekers. De rondleidingen zijn om 12.00, 13.00 en 14.00 uur.

Adres: Molen de Otter, Gillis van Ledenberchstraat 78.

Afbeelding