Wijkjury Jong Purmerend na de voorstelling Jungleprinter van Zoutmus in Theater de Verbeelding.
Wijkjury Jong Purmerend na de voorstelling Jungleprinter van Zoutmus in Theater de Verbeelding. (Foto: aangeleverd)

Nieuwsgierige jongeren gezocht voor wijkjury theater

Algemeen

PURMEREND - Waar in veel steden, ook in Purmerend, al enige een tijd een volwassen wijkjury actief is in de theaterwereld startte in de marktstad als eerste afgelopen seizoen ook een jongerenjury. Twaalf jongeren tussen de 12 en 18 jaar maakten zo kennis met een breed theaterpakket door samen tien voorstellingen te bezoeken en te evalueren. Inmiddels zit hun periode erop en wordt er voor het volgende seizoen een nieuwe jongerenjury samengesteld waar jongeren zich voor kunnen aanmelden. Twee vertrekkende juryleden leggen uit wat er zo bijzonder en vooral ‘cool’ is aan deelname aan deze wijkjury. “Het is maar eens per maand, dus het wordt nooit saai. Het blijft elke keer geweldig en verrassend.”

Voor de eerste lichting werd geput dichtbij het vuur, op het NKT. Zo vonden zowel Nout Rekvelt als Seán de Jong hun weg naar de jury. “Ik hou van theater maar ben vooral bekend met musicals. Dus toen we werden gevraagd vond ik het direct geweldig”, zegt Nout. “Nu probeer ik ook anderen enthousiast te maken. Als ik iets leuks heb gezien vertel ik dat door. Ook nu ik niet meer in de jury zit wil ik zelf wel blijven gaan. Ik weet nu beter wat ik leuk ga vinden of niet. En ik heb er meer lol in om iets onbekends te zien dan wanneer ik al weet wat ik kan verwachten.”

“Ik vond het heel erg cool om allemaal verschillende vormen van theater te zien”, vult Seán aan. “Ik ben erg van de musicals dus heb beperkte theaterkennis. Het is vooral leuk te zien hoe anderen het theater ervaren, hoe de makers het neerzetten en hoe je iets noemt. Theater heeft veel verschillende benamingen. Bij cabaret bijvoorbeeld denk ik aan iets voor ouderen. Maar noem je het een comedyshow dan trek je al meer jonger publiek.”

Theater een kans geven

Theaterwetenschapper en programmeur bij Theater de Verbeelding Jurgen Walch nam de begeleiding van de jongerenjury op zich en vindt het mooi hoe de deelnemers zich hebben ontwikkeld. “De jongeren wijkjury is, net als de volwassen wijkjury, bedoeld voor mensen die weinig of geen theaterervaring hebben. We willen graag meer jongeren betrekken en nieuw publiek in de zaal zien, en bereiken dat jongeren het een kans willen geven. Theater is niet goedkoop, dan is het best een grote stap om geld uit te geven in de hoop dat je iets leuk vindt. Daarom laten we ze meerdere aspecten zien, dan weten ze beter wat ze leuk vinden. Wij stellen een programma samen, geven een inleiding en begeleiden het nagesprek.” Voor de juryleden is het fijn na afloop met de makers te praten maar omgekeerd ook. “Dan komen er in de foyer twaalf enthousiaste jongeren op je af die je gaan bestoken met vragen”, lacht Jurgen. “En omgekeerd kunnen zij ook weer vragen stellen.”

Ervaringen delen

Sean: “Het fijnste van theater is dat je het met iemand kunt delen. Ik vind het leuk te analyseren en een mening te geven. En door het meedoen is het cool dat je ziet hoe dat in elkaar zit. Ik ging er heel open minded in en ook weer zo eruit. Musicals zijn nog steeds mijn favoriet, maar ik sta wel open nu om naar andere theatervoorstellingen te gaan. Achteraf was ik het meest verrast door de voorstelling van Loes Luca. Ik dacht, een oudere vrouw, wat gaat zij vertellen? En opeens zat ik gewoon te huilen in de zaal.” Nout beaamt dat: “Ik was ook heel erg onder de indruk. Ik vond het vooral heel speciaal hoe ze hetzelfde eindigde als ze begon. Dat was heel krachtig. Het raakte me heel erg.”

Ze vinden het jammer dat het ophoudt nu. Sean had nog wel een seizoen mee willen doen. “In je eentje is het best eenzaam. Hier heb je een fijne groep waarmee je over de voorstelling kunt praten.”

Cadeautjes

Voor de nieuwe jury worden jongeren tussen 12 en 18 jaar uitgenodigd. Jurgen: “We proberen het zo divers mogelijk te maken qua cultuur en opleiding. Ze moeten geen frequente theatergangers zijn maar wel nieuwsgierig.” In september start het nieuwe seizoen. “Het programma is rond. Het zijn echt cadeautjes die worden uitgereikt”, besluit Jurgen.

Aanmelden?

Meedoen met de jongerenjury? Het is kosteloos. Je krijgt er veel voor terug. Vijf voorstellingen in De Purmaryn en vijf in De Verbeelding. Aanmelden kan tot 30 juni door een mail te sturen naar Jurgen. jurgenwalch@gmail.com