Ganzengedoe

Purmerend staat een diervriendelijk beleid toe. De ganzenpopulatie wordt in toom gehouden door te voorkomen dat eieren uitkomen. Prima. De ganzen in het buitengebied, of beter gezegd in agrarisch gebied zijn echter minder goed af. Daar wordt de gemeente overvleugeld door de provincie.

Het is de Faunabeheereenheid van de provincie die bepaalt of, en zo ja waar en hoeveel ganzen een bedreigende factor zijn voor de agrarische gronden. Dan wordt het gemeentelijke diervriendelijke beleid terzijde geschoven en wacht de gans de vergassingsdood. 

Wethouder boos, raadsleden verontwaardigd. Het was de lokale bestuurders kennelijk ontgaan dat hun bevoegdheid zich niet ook uitstrekt naar de agrarische gronden en de daaraan grenzende percelen. En zo kon het gebeuren dat tientallen ganzen op Baanstee Noord het loodje legden.  

Het gemeentelijk ganzenbeleid is niet transparant

Het doet een beetje denken aan het gedoe om het Van der Valkhotel in het Beusebos. Wie is er de baas? Bepaalt de gemeente wat er wel of niet gebouwd gaat worden op haar grond of is het uiteindelijk toch de provincie die de dienst uitmaakt? De rechter zal beslissen. Of over het ganzenbeleid de rechter er ook aan te pas gaat komen lijkt niet waarschijnlijk. Daar is het ganzenbelang niet groot genoeg voor.  

Maar toch. Het gemeentelijk ganzenbeleid is niet transparant. Immers, in Purmerend is het diervriendelijke eieren schudden of oliën de regel, in Beemster mag er gejaagd worden om de agrariërs te verlossen van de ganzenoverlast. Maar hoe zit het met de agrariërs op het Purmerends grondgebied in de Purmer? Die mogen niet jagen. Kennelijk is de ganzenoverlast in Beemster van een andere orde dan in de Purmerpolder. Vreemd.