Het bestuur van de Sportraad Purmerend.
Het bestuur van de Sportraad Purmerend. (Foto: aangeleverd)

Iets gelezen over onze rugby-dames?

De Purmerendse rugbydames zijn kampioen van Nederland! En wij waren erbij. Twee weken terug waren wij als gast van Rugbyclub Waterland bij de landelijke finale in Amsterdam.

Eerder schreven wij over innovatie in de sport. Dat kun je op verschillende manieren doen. Door nieuwe vormen van sport uit te vinden zoals padel of, zoals bij het voetbal, speciaal voor kinderen of senioren, kleinere velden en kleinere teams. Zo kent bijna iedere sport wel aanpassingen om het spel aantrekkelijker en toegankelijker te maken. 

Maar ook met topsport kun je innoveren. Rugby Club Waterland (RCW) had wel een team topdames, maar dat was te klein om continue op topniveau te presteren. Daar heeft men, in samenwerking met de rugbybond, iets op gevonden. Want RCW heeft geen uniek vraagstuk. Veel verenigingen met teams op (top)niveau kampen met het continuïteitsvraagstuk omdat het team te klein is. Door een samenwerking met Rugby Hilversum heeft men ‘The Blue Waves’ gecreëerd. Eén team van twee verenigingen. Door de samenwerking kon men hoog frequent trainen op een steeds hoger niveau. Het werkt dus. Het verdient waardering op vele punten. Dat de bond hieraan wil meewerken, dat twee verenigingen over hun schaduw heen stappen en hobbels hebben overwonnen. En de dames zelf. Door met elkaar, zonder stammenstrijd, een team te vormen gericht op sportiviteit. Mogelijk motiveert het andere verenigingen en bonden.

Wat wij ook op prijs stelden is dat wij en de gemeente tijdig zijn geïnformeerd door RCW. Hierdoor konden wij op tijd samen met de gemeente en Spurd een huldiging op de dag van deze overwinning verzorgen.
Het is alleen jammer dat anno 2022 er voor de damessport in zijn algemeenheid zo weinig aandacht is. Hier hebben wij het over het NK damesrugby. Gelukkig stonden er op de NOS sportpagina en in twee kranten, waaronder deze krant, een artikel maar dat was het dan. De mannenfinale op dezelfde dag op het zelfde complex was wel in het sportjournaal van de NOS te zien! Er is dus nog wat te verbeteren!

Bewegen binnen de sport 

Sportraad Purmerend

www.sportraadpurmerend.nl