Ruim een miljoen snelheidsboetes

REGIO - In 2021 werden zo’n 1.028.000 snelheidsboetes uitgeschreven in Noord-Holland. Verkeersdeelnemers werden het vaakst beboet in Haarlemmermeer, gevolgd door Amsterdam. Deze gemeenten samen waren vorig jaar zelfs goed voor ruim de helft van alle Noord-Hollandse snelheidsboetes. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In Haarlemmermeer werden vorig jaar bijna 328.000 snelheidsboetes uitgedeeld, wat neerkomt op 897 prenten per dag. Ook in Amsterdam overschreden weggebruikers vaak de maximale snelheid: hier kregen vorig jaar ruim 220.000 verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden. 


In Enkhuizen werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: hier kregen vorig jaar maar vier verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden. In Koggenland gemiddeld meest forse overtredingen.


De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Noord-Holland was vorig jaar 8 km/u, al verschilt dit lokaal sterk. Koploper van Noord-Holland en zelfs heel Nederland is de gemeente Koggenland. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding hier zelfs 22,7 km/u. 

In heel ons land werden er 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden. De meest actieve flitspalen van Noord-Holland staan langs de N203 in Zaanstad. De twee flitspalen die aan beide kanten van de weg staan, hebben individueel ruim 20.000 keer een boete uitgeschreven in 2021.