Kunnen we dit jaar een sneeuwpop maken?
Kunnen we dit jaar een sneeuwpop maken? (Foto: Pexels)

Krijgen we dit jaar een witte kerst?

Een witte kerst is geen vanzelfsprekendheid. Hoe leuk is het dan ook als we dit jaar wél een witte kerst krijgen?

De laatste witte kerst was in 2010

Wordt het dit jaar een witte kerst? In de eerste helft van december is het waarschijnlijk kouder en droger dan normaal, meldt Weeronline. Volgens meteoroloog Jaco van Wezel zit een "echte winterkou met sneeuwpret en ijspret er echter niet in." Sterker nog: volgens de expert is de kans op een witte kerst statistisch gezien slechts zeven procent. Om sneeuw te krijgen moet de lucht koud en droog zijn. Sneeuw blijft pas liggen als de bodem ook koud is. Het ziet er niet naar uit dat dit gaat gebeuren.

'Een witte kerst'

Wist je dat er pas van een witte kerst gesproken kan worden als er in De Bilt een gesloten sneeuwdek van 1 centimeter ligt op eerste én op tweede kerstdag? Een paar sneeuwvlokjes op één van de dagen betekent officieel dus niet dat het een witte kerst is. Er moet op beide dagen een sneeuwdek zonder gaten liggen op het meetmoment van 9 uur ’s ochtends. Sinds 1901 is dit pas acht keer gebeurd. De laatste keer was in 2010.

En dat is precies wat er vaak misgaat tijdens kerst. Meestal is het te warm, en als het wel koud genoeg is, valt er vaak geen neerslag. Het sneeuwt in ons land sowieso steeds minder. Gemiddeld sneeuwt het nog maar 20 dagen per jaar, een paar jaar geleden was dat nog 33 dagen. Gemiddeld blijft de sneeuw maar 10 dagen per jaar liggen.

'Statistisch gezien is er zeven procent kans'

Weersverwachting

De hoop op sneeuw deze winter hoef je niet te laten varen, maar de hoop op een witte kerst waarschijnlijk wel. De kans dat dit precies tijdens kerst gebeurt, wordt steeds kleiner. In een paar weken tijd kan een hoop veranderen en meteorologen hebben het vaker mis gehad. Bovendien weet je het in Nederland maar nooit, het weer kan zo omslaan. Zo'n winterverwachting hangt namelijk van veel factoren af.