Toeval, of niet? Er bestaan twee eilanden die ‘Christmas' heten.
Toeval, of niet? Er bestaan twee eilanden die ‘Christmas' heten. (Foto: Adobe Stock)

De leukste kerstfeitjes: wist jij dit al?

Daar zit je dan aan de kersttafel, tussen het voorgerecht en de gebraden kalkoen, terwijl het gesprek stilvalt. Niet voor lang, want met déze kerstfeitjes maak je indruk bij iedereen aan tafel. 

1. Op kerstavond gaat de kerstman de hele wereld rond om cadeautjes af te leveren. Om alle huizen te kunnen bezoeken moet hij maar liefst 822 woningen per seconde afwerken. Dit betekent dat hij zich - met zijn arrenslee - moet voortbewegen met een snelheid van 1046 kilometer per seconde. Wauw!

2. Al decennialang gebruikt men engelenhaar om de kerstboom mee te versieren. Hoe is dit ontstaan? Door engelenhaar voorafgaand aan kerst in de boom te hangen, wilden mensen laten zien dat echte engelen de boom hadden versierd: er waren namelijk wat goddelijke haren achtergebleven! Later werden dit prachtige gouden of zilveren slierten, maar de gedachte erachter is nog steeds hetzelfde. 

3. De Zweedse bevolking kijkt sinds de jaren ’60 op Kerstavond naar een feestelijke tekenfilm van Donald Duck. Deze tekenfilm heet ‘Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul, oftewel: Donald Duck en zijn vrienden wensen je een gelukkig kerstfeest.

4. Toeval, of niet? Er bestaan twee eilanden die ‘Christmas' heten - eentje in de Pacifische oceaan en eentje in de Indische oceaan.

'Engelenhaar komt van engelen die de boom versierden'

Daarnaast bestaan er in Amerika drie steden die de naam ‘Santa Claus' hebben gekregen: een in Georgia, een in Arizona en een in Indiana.