Wolf.
Wolf. (Foto: Pixabay)

Filmhuis Purmerend agenda

De wolf is terug in Nederland, niet naar ieders tevredenheid, onder meer bij schapenboeren. Maar het dier past in het Nederlandse ecosysteem, betoogt de filmmaker. Hij jaagt vooral op kwetsbare dieren en laat daarbij vleesresten achter voor aasdieren als raven, die dus ook van zijn komst profiteren. De film maakt in elk geval duidelijk dat het dier niet zomaar weggaat: inmiddels leven er zo’n twintig wolven in Nederland.

Wolf


Draaidagen: Vrijdag 9 december en dinsdag 13 december 2022. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.15 uur. 

Zee van tijd

Lucas en Johanna zijn een dolgelukkig stel dat met hun zoontje, de vijfjarige Kai, per zeilschip een wereldreis maakt. Totdat Kai plotseling verdwenen is en zijn lichaam nooit wordt teruggevonden.


De film tracht je in te laten voelen hoe hartverscheurend het moet zijn om een kind te verliezen. Iedere ouder gaat op een andere manier met rouwverwerking om en dat kan consequenties hebben voor de relatie tussen hen.


Draaidagen: Zaterdag 10 december 2022. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.15 uur. Dinsdag 13 december 2022. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. 













Moonage daydream

In wat de maker Brett Morgen een ‘filmisch experiment' noemt, kijkt hij terug op vijf decennia kunstzinnigheid van David Bowie, een artiest die eerder onderzocht dan provoceerde, en ondertussen grens na grens oprekte. Bowie maakte kunst voor mensen die liever mentaal losgewoeld dan vermaakt werden. In die geest werkt ook Morgen, door een associatieve film te maken. Hij kiest er met mooi archiefmateriaal voor om dicht bij de kunstenaar te blijven. Zelf in vrijwel ieder beeld te zien, als enige hoorbaar op de soundtrack, trekt Bowie ons zijn universum binnen.

Draaidagen: Vrijdag 16 december en zaterdag 17 december 2022. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.15 uur. Zaal open. 

Mrs. Harris goes to Paris

1957. Ada Harris is weduwe en schoonmaakster. Ze wordt smoorverliefd op een jurk van Christian Dior en wil er één hebben. Om geld bijeen te krijgen werkt en gokt ze en lijdt honger. Ze vertrekt naar Parijs en begint er een avontuur dat niet alleen haar eigen vooruitzichten verandert, maar ook die van de mensen die ze ontmoet. De lichtvoetige film presenteert Parijs expres als clichématig prentenboek, met vrolijke clochards, beroemde bezienswaardigheden en snobistische intellectuelen. Toch worden er wat noten gekraakt over de onzichtbaarheid van schoonmaaksters en het snobisme van de gegoede klasse.

Draaidagen: Zondag 18 december 2022. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur. Dinsdag 20 december 2022. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.15 uur. 

Entre deux mondes

Succesvolle journaliste Marianne gaat in het havenstadje Ouistreham incognito onderzoek doen naar de slechte arbeidsomstandigheden in de lage lonensector. Ze gaat op contractbasis aan de slag in allerhande tijdelijke baantjes, en belandt uiteindelijk als schoonmaakster op de passagiersschepen in de haven. Ze komt terecht in een wereld van sociale onzichtbaarheid en financiële onzekerheid. Maar ze ontdekt ook een leven van wederzijdse steun, solidariteit en vriendschap. Tegelijkertijd worstelt Marianne met de vraag of ze ten aanzien van haar lotgenoten haar identiteit prijs moet geven.

Draaidag: Dinsdag 20 december 2022. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.45 uur.

6 Nederlandse korte films

Op de kortste dag van het jaar organiseren EYE, Goshort en Nederlands Filmfestival ‘De Dag van de Korte Film’ en stellen voor Nederlandse filmtheaters een filmprogramma beschikbaar met de mooiste Nederlandse korte films.

Filmhuis Purmerend doet hieraan mee, voor de derde keer, en maakt er die avond een extra speciale, gezellige avond van.

De 6 films: ‘In flow of words’ (23’) van Eliane Esther Bots, winnaar van Gouden Kalf Beste Korte Documentaire op het laatste NFF, ‘La ultima ascensión (24’) van Kevin Osepa, winnaar van Gouden Kalf Beste Korte Film op het laatste NFF en ‘It’s nice in here’ van Robert-Jonathan Koeyers (16’), Wereldpremière in de ‘Semaine de la critique’ in Cannes.

Draaidag: Woensdag 21 december 2022. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.15 uur. 

Les passagers de la nuit

‘Les passagers de la nuit’ gaat over opkrabbelen na een scheiding en het loslaten van kinderen. Maar net zo goed over de dromen van die kinderen en over opgroeien in de jaren tachtig. En dan is er nog Talulah, een meisje dat op straat leeft en af en toe onderdak vindt in Elisabeths flat.

Draaidagen: Vrijdag 16 december en zaterdag 17 december 2022. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.15 uur. Zaal open.

Locatie: Filmhuis Purmerend (in het Stamhuis), Kerkstraat 11. Reserveren: www.filmhuispurmerend.nl.