v.l.n.r. wethouders Roel Beems, Valentijn Brouwer en Marcel Arendse van gemeente Castricum
v.l.n.r. wethouders Roel Beems, Valentijn Brouwer en Marcel Arendse van gemeente Castricum (Foto: Aart Tóth)

Er gaat geknipt worden in Dorpshart; en meer in 2023...

Algemeen

CASTRICUM - Er was een rapport verschenen voorafgaande de presentatie van de raadsinformatiebijeenkomst over ‘Toekomstperspectief voor een leefbaar, aantrekkelijk en veilig centrumgebied Castricum’. Oftewel: aanpak verkeersveiligheid spoorovergang, fietsstraat Dorpsstraat en bereikbaarheid station. Daarbij nog specifieker: ‘Autoluwe Dorpsstraat/Dorpsplein’, aanpak Kerkplein, herinrichting Burgemeester Mooijstraat en Stationsplein. 

Tijdens de openbare raadsinformatiebijeenkomst waren buiten politici genoeg andere belangstellenden, zoals ondernemers uit het Dorpshart en bewoners van omliggende gebieden, op de samenkomst afgekomen. Dat was ook de bedoeling, omdat velen ervan uitgingen dat de autoluw maatregelen zoals uitgevoerd tijdens de pilot in 2021 van toepassing waren. Dit bleek niet het geval.

Door Aart Tóth

Komende autoluwe maatregelen en verhoging van de verkeersveiligheid rondom de spoorovergang Beverwijkerstraatweg/Stationsweg zullen in overleg met omwonenden en ondernemers tot stand worden gebracht. Wethouder Valentijn Brouwer, met Verkeer en Openbare Ruimte in de portefeuille, en wethouder Roel Beems (Economie) stonden klaar voor de inleiding. Daarbij stond de verkeersveiligheid, aantrekkelijkheid, leefbaar en economisch Dorpshart centraal. Al snel werd duidelijk, dat er van afstel van te nemen maatregelen geen sprake was. Er moet wat gebeuren om doorgaand verkeer af te remmen in het Dorpshart. Via participatie worden verschillende belangen afgewogen, waarbij er natuurlijk altijd voor- en tegenstanders zullen zijn.

Volle bak

De publieke tribune was overvol met belangstellenden, waardoor er vele stoelen bijgeplaatst moesten worden. Het merendeel bestond uit bewoners uit de Verzetsheldenbuurt, die met de pilot 2021 in hun achterhoofd kritisch waren op de nieuwe plannen. Wethouder Valentijn Brouwer schetste in zijn openingswoord al de huidige situatie op de wekelijkse marktdag wanneer het Dorpshart eigenlijk ook al autoluw is. Ook dan is er te veel sluikverkeer via de Verzetsheldenbuurt, wat bij de toekomstige autoluw situatie dus duidelijk beter geregeld moet worden. Hoofddoel is daarbij voorlopig de situatie rondom de spoorovergang Beverwijkerstraatweg-Stationsweg veiliger te maken en doorgaand verkeer te weren uit het Dorpshart. “Er is nog geen enkel besluit genomen over te nemen ingrepen, dat gebeurt pas alsals gesprekken met belanghebbenden zoals bewoners en ondernemers zijn gevoerd in een participatietraject”, volgens Brouwer.

Wethouder Beems vulde daarbij nog  aan: “Dat tijdens verschillende wandelingen door het Dorpshart met ondernemers duidelijkheid ontstond en veel positieve opmerkingen die allemaal betrekking hebben op de leefbaarheid en je prettig voelen in het Dorpshart, waarbij ondernemers economisch tot hun recht komen.”

Toelichting

Vervolgens waren daar projectleiders namens gemeente Castricum, Marcel Arendse en Rob Jongenberg die uitgebreid ingingen op de gehouden pilot in 2021, waar veel zaken fout gingen. Daar is van geleerd en daarom wordt het nu heel anders opgepakt. Geen hap snap, maar alle ingrepen goed regelen en aanpassingen in de praktijk minimaal zullen zijn. “Er zullen afspraken gemaakt moeten worden met ondernemers en toeleveranciers over de laad- en lostijden in het komende autoluwe gebied. Het Dorpshart zal geen autobaan meer worden in de vernieuwde situatie. Dat er interesse is in een leefbaar en sfeervol Dorpshart blijkt wel uit de nu al meer dan 20 aangevraagde vergunningen voor evenementen”, volgens Marcel Arendse. En aanvullend: “Het Kerkplein zal in 2023 als eerste worden aangepakt en vervolgens de Burgemeester Mooijstraat, waarbij het Stationsplein pas na de realisatie van een tunnel aan de beurt komt”. Gelukkig blijken ondernemers positief te reageren op de plannen en zien de noodzaak ook in, wat tijdens de pilot wel anders was.

Uitgebreid

Jongenberg ging uitgebreider in op de te nemen maatregelen, waarbij ook gelegenheid was om vragen te stellen. Zo werd het duidelijk, dat de keuze rondom de spoorovergang eigenlijk al bepaald is, in samenhang met ProRail. Was er eerst nog sprake van alleen een autotunnel en een gelijkvloerse passage van voetgangers en fietsers, er nu al een keuze gemaakt voor een tunnel voor voetgangers, fietsers en autoverkeer. “Wat betreft de Zeeheldenbuurt wordt deze zo ingericht, dat deze alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer, dus geen mogelijkheid voor sluiproutes. Dat houdt wel in, dat Schoutenbosch bij de Stationsweg niet meer bruikbaar is voor automobielen. De Verzetsheldenbuurt is alleen bereikbaar via J. Rensdorpstraat, wat natuurlijk enig omrijden geeft, maar geen last van doorgaand verkeer”, volgens Rob Jongenberg. Daarbij is men ervan op de hoogte dat de ideale route richting Heemskerk vanuit het dorp Oranjelaan, Kleibroek en Ruiterweg is, waarbij de Ruiterweg wat aanpassingen behoeft. De route via de Princes Beatrixstraat richting Ruiterweg, Mient en Stationsweg behoeft ook aandacht. Er is wat betreft de tunnel onder het spoor gekozen voor de Zuidelijke variant door gemeente en ProRail. Raadslid Herman Sterken pleitte nog even voor een zogenaamde ‘Gerard Duin-variant’, waarbij het spoor ondergronds werd aangelegd in een bak en op maaiveld niveau gebouwd kan worden. Het blijkt zes keer zo duur te worden, zo’n 190 miljoen euro, wat niet haalbaar blijkt. 

Wordt vervolgd.

Keuze bepaalt een tunnel voor iedereen. Dus ook voor voetgangers en fietsen.
Afbeelding
Afbeelding