Vervolg van voorpagina

>>> gesprekken met belanghebbenden zoals bewoners en ondernemers zijn gevoerd in een participatietraject”, volgens Brouwer.

Duidelijkheid

Wethouder Beems vulde daarbij nog aan: “Dat tijdens verschillende wandelingen door het Dorpshart met ondernemers duidelijkheid ontstond en veel positieve opmerkingen die allemaal betrekking hebben op de leefbaarheid en je prettig voelen in het Dorpshart, waarbij ondernemers economisch tot hun recht komen.”

Toelichting

Vervolgens waren daar projectleiders namens gemeente Castricum, Marcel Arendse en Rob Jongenberg die uitgebreid ingingen op de gehouden pilot in 2021, waar veel zaken fout gingen. Daar is van geleerd en daarom wordt het nu heel anders opgepakt. Geen hap snap, maar alle ingrepen goed regelen en aanpassingen in de praktijk minimaal zullen zijn.

Het Dorpshart zal geen autobaan meer worden 

“Er zullen afspraken gemaakt moeten worden met ondernemers en toeleveranciers over de laad- en lostijden in het komende autoluwe gebied. Het Dorpshart zal geen autobaan meer worden in de vernieuwde situatie. Dat er interesse is in een leefbaar en sfeervol Dorpshart blijkt wel uit de nu al meer dan 20 aangevraagde vergunningen voor evenementen”, volgens Marcel Arendse. En aanvullend: "Het Kerkplein zal in 2023 als eerste worden aangepakt en vervolgens de Burgemeester Mooijstraat, waarbij het Stationsplein pas na de realisatie van een tunnel aan de beurt komt”. Gelukkig blijken ondernemers positief te reageren op de plannen en zien de noodzaak ook in, wat tijdens de pilot wel anders was.

Uitgebreider in op de te nemen maatregelen

Jongenberg ging uitgebreider in op de te nemen maatregelen, waarbij ook gelegenheid was om vragen te stellen. Zo werd het duidelijk, dat de keuze rondom de spoorovergang eigenlijk al bepaald is, in samenhang met ProRail. Was er eerst nog sprake van alleen een autotunnel en een gelijkvloerse passage van voetgangers en fietsers, er nu al een keuze gemaakt voor een tunnel voor voetgangers, fietsers en autoverkeer. “Wat betreft de Zeeheldenbuurt wordt deze zo ingericht, dat deze alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer, dus geen mogelijkheid voor sluiproutes. Dat houdt wel in, dat Schoutenbosch bij de Stationsweg niet meer bruikbaar is voor automobielen. De Verzetsheldenbuurt is alleen bereikbaar via J. Rensdorpstraat, wat natuurlijk enig omrijden geeft, maar geen last van doorgaand verkeer”, volgens Rob Jongenberg. 

Ook aandacht

Daarbij is men ervan op de hoogte dat de ideale route richting Heemskerk vanuit het dorp Oranjelaan, Kleibroek en Ruiterweg is, waarbij de Ruiterweg wat aanpassingen behoeft. De route via de Princes Beatrixstraat richting Ruiterweg, Mient en Stationsweg behoeft ook aandacht. Er is wat betreft de tunnel onder het spoor gekozen voor de Zuidelijke variant door gemeente en ProRail. Raadslid Herman Sterken pleitte nog even voor een zogenaamde ‘Gerard Duin-variant’, waarbij het spoor ondergronds werd aangelegd in een bak en op maaiveld niveau gebouwd kan worden. Het blijkt zes keer zo duur te worden, zo’n 190 miljoen euro, wat niet haalbaar blijkt. 

Wordt vervolgd.