Het gedeelte zuidwest Den Haag moest nog worden ontwikkeld en gebouwd.
Het gedeelte zuidwest Den Haag moest nog worden ontwikkeld en gebouwd. (Foto: PR)

Korte Noordweg te Wateringen door Zwerus de Nooij

In deze rubriek plaatsen we regelmatig oude en (misschien) onbekende prenten en platen van Westlandse taferelen. Deze keer een een schilderij van Zwerus de Nooij waarop we de Korte Noordweg te Wateringen zien.

Door Piet van der Valk

De prent van deze maand is een prachtig beeld uit circa 1950. Deze geeft het zicht vanaf de Korte Noordweg te Wateringen richting Loosduinen. Het gedeelte zuidwest Den Haag moest nog worden ontwikkeld en gebouwd. In 1949 werd op basis van ‘n structuurplan voor ‘t hele gebied tussen het Zuiderpark, Rijswijk, Wateringen en Loosduinen een voorbereidingsbesluit genomen, dat was het startpunt voor de uitwerking van deelplannen. Daarvan waren Moerwijk en Morgenstond de eerste twee.

Zwerus de Nooij werd geboren op 13 dec 1879 in Nijkerk en stierf in Delft in de maand juni 1972. Hij was een zoon van Jan de Nooij, gehuwd met Rijka (Rijkje) de Jong, beiden geboren en gestorven in Nijkerk. Zij hadden zes kinderen; vier jongens en twee meisjes. Zwerus was de op een na jongste van de kinderschaar. Hij verhuisde naar Loosduinen en werd huisschilder. Op latere leeftijd is hij naar de Korte Noordweg in Wateringen verhuisd, waar hij het bijgaande schilderij maakte.

Zwerus schilderde vele schilderijen en er hingen er ook in het Haarlems museum. Een kleinzoon van Zwerus is de oud politicus, Jan de Nooij, uit De Lier. Een zus van deze Jan heeft een schilderij van de boerderij van hun vader, die boerde in Nederhorsterberg.

Een oom van Zwerus, ook Zwerus geheten maar geboren in Ede, had een verffabriek. De Vereniging Oud Ede werd aangenaam verrast door dhr. Johan de Nooij met een schenking van een geschilderd portret van Zwerus de Nooij. Een vooraanstaand lid uit de bekende Edese 'De Nooij-familie'.

Zwerus was meester-schilder en vormde samen met zijn broers Pieter en Ko de directie van het Edense Schildersbedrijf en de Lak- en Verffabriek Macostan. Hij was korte tijd wethouder van Ede maar vooral een artistieke man en kon schitterend tekenen, schilderen en ontwerpen. Het kunstzinnige was goed in de familie verankerd.


Bron: Internet, Marjan Apeldoorn haar ouders waren buren met Zwerus, Jan de Nooij uit De Lier de kleinzoon van Zwerus. Heeft u ook een prent, schilderij of bijzondere foto van onze Streek Westland, zoek dan contact via de mail, pamvdvalk@gmail.com.