Jacco Vooijs (l.) in gesprek met Arco van der Kaaij.
Jacco Vooijs (l.) in gesprek met Arco van der Kaaij. (Foto: PR)

Kijk in de kas, op bezoek bij Green ‘05

'IJs verkoop je in de zomer, dat geldt ook voor onze planten'

Ieder seizoen brengt Jacco Vooijs voor de serie ‘Kijk in de kas’ een bezoek aan een uniek en bijzonder Westlands glastuinbouwbedrijf. Dit keer is de voorzitter van Glastuinbouw Westland op bezoek bij Green ‘05 en spreekt daar met de eigenaar Arco van der Kaaij. “Ons assortiment is afgestemd op de verschillende verkoopperiodes.”

door Marjolein Elgers

Zoals de naam misschien al doet vermoeden is Green ’05 al actief in de markt sinds 2005. Momenteel heeft het bedrijf negen locaties verspreid over Lansingerland en het Westland goed voor bij elkaar bijna 40 hectare. Green ’05 is een totaalleverancier van groene kamerplanten en bloeiende tuinplanten. Zij voorzien de retail, grootwinkelbedrijven en discounters van een gevarieerd assortiment planten.

Geschiedenis

Arco: “Mijn vader is ooit begonnen met het kweken van tomaten en chrysanten. Toen hij daarmee stopte is hij hobbymatig op duizend vierkante meter verder gegaan met groene planten. Op een gegeven moment stond de kas van de buurman leeg en hebben we in de zomer zijn kas volgezet met planten en zijn we begonnen met plantenacties. Met wat financiële hulp en de groene vingers van mijn vader heb ik in 1996 mijn eerste tuin kunnen kopen. Vanaf dat moment kwam er ieder jaar een huurtuintje bij. Helaas is in 1999 mijn vader overleden en ben ik hier zelf in doorgegaan. In 2005 kwam een tuin in Bergschenhoek te koop van 10 hectare en hebben we die aangekocht. We kwamen toen van zo’n ruim 4 hectare in het Westland.” In dat jaar is dan ook de naam Green‘05 ontstaan.

Retail

Arco: “Vanaf het begin hebben we ingezet op de retail met grote aantallen planten en grote acties. De retail was toen heel erg in opkomst en wij zagen daar heel veel potentie en groei in. Wij maken zelf alle aanbiedingen en bieden al onze producten heel gedifferentieerd aan. Voor heel veel planten geldt dat wij als Green ’05 het enige bedrijf zijn dat aan de vraag kan voldoen. Een groot deel van onze afzetmarkt bevindt zich in Duitsland. Het transport en al het papierwerk gaat via onze exporteurs.”

Green ’05 gaat mee met de trends en al het stekmateriaal wordt zogenaamd positiebepalend ingekocht. “Wij proberen zelf de vraag van de retail te voorspellen en komen eigenlijk altijd structureel op iedere locatie meters te kort.”

Assortiment

“In januari en februari is de vraag naar groene planten hoog. Iedereen heeft dan de kerstboom opgeruimd en is toe aan een mooie groene kamerplant. In het voorjaar hebben we vooral te maken met perkgoed en met de zogenoemde ‘geefdagen’ (Valentijn, Moederdag, Vrouwendag) zijn bloeiende planten een hot item”, zegt Arco. Ook in augustus en september wil iedereen weer een groene plant in zijn huiskamer hebben staan. “Wij proberen de vraag te voorspellen, maar weten dat als een product het goed heeft gedaan in een bepaalde periode dit het jaar erop terugkomt in dezelfde periode. Wij hebben dan ook niet onze producten het gehele jaar, maar alleen wanneer deze worden verkocht in het schap. Want ijs verkoop je in de zomer en zo is het ook met onze planten.”

Daarnaast bezoeken Arco en zijn collega’s regelmatig alle winkels in Duitsland en zien dan met eigen ogen hoe een product erbij staat in het schap. “Daarnaast proberen wij altijd verkoopresultaten op te halen via de retail. Op basis hiervan en onze eigen inschattingen wordt een planning voor het jaar erop gemaakt: verkocht iets goed dan is het +10% en verkocht het product iets minder is het -10%.”

Personeel en toekomst

"Wij werken met een basisgroep van vaste mensen en hebben daarbij veel uitzendkrachten, waarbij er alleen uitwisseling wordt gedaan in piekmomenten. Ons arbeidsplaatje wordt meegenomen in ons totaalplaatje. Ook binnen Green '05 hebben wij een discussie over onze internationale medewerkers en dan vooral hun huisvesting, dit is een vraagstuk waar we moeten proberen uit te komen met alle betrokken partijen. We hebben nu vooral te maken met een hele negatieve beeldvorming en dit draagt ook niet bij aan de discussie. Zonder deze mensen ben ik in ieder geval nergens en als ze bij ons werken, moeten we ook zorgen voor een goede huisvesting. Alleen met goede mensen kan Green '05 groeien.”