Afbeelding
(Foto: )

Hoenderparklaan in Kwintsheul

Deze straat heeft een chique naam die doet denken aan een luisterrijke buitenplaats, maar de oorsprong is anders dan je zou verwachten. Rond het jaar 1900 had een zekere Koos Vis hier een stukje land waar hij bijen hield en wat kippen rond liet scharrelen. In die tijd groeide de bevolking hard en waren meer arbeiderswoningen nodig. Hiervoor werd rond 1910 haaks op de Kerkstraat (toen Broekweg) een lange smalle laan aangelegd, die de weidse naam Hoenderparklaan kreeg. Een foto uit de jaren dertig toont een weg van maar drie meter breed langs een polderslootje met in de berm kleine stoepjes om kleding te spoelen en klompen te schuren. In de volksmond had deze laan een bijnaam die hier beter bij paste. Dat kon wel voor verwarring zorgen, zoals in deze anekdote van Rien Koene:

"Mijn tante Anna en oom Frans woonden in de Kipstraat! Toen ik een jaar of 10 was, werd ik gestuurd naar Kwintsheul voor een boodschap aan mijn oom en tante. Het zal wel gebeurd zijn bij de geboorte van mijn jongste broertje Martin, slecht nieuws werd altijd door mijn vader of oudste broer gebracht. Met de mededeling 'je hebt een Hollandse mond' was mij verteld dat ik naar de Kipstraat moest, daar woonden ze. In Kwintsheul aangekomen - het waren toen maar enkele straten - ging ik op zoek naar de Kipstraat. Ik wilde deze wel zelf vinden. Na lang zoeken raapte ik mijn moed bij elkaar en vroeg aan een voorbijganger naar de Kipstraat. Deze vraag was voor hem reden voor een lachbui, 'je zal de Hoenderparklaan wel bedoelen!' zei hij. Toen was voor mij de puzzel opgelost. Die straat was ik inmiddels al enkele keren gepasseerd."

Deze zomer verzamelen we verhalen over straatnamen. Leuke anekdotes of de uitleg van bijnamen kunnen gestuurd worden naar: hawestland@gemeentewestland.nl.


Wil je weten wat jouw straatnaam betekent? Kijk dan op www.erfgoedwestland.nl.